in ,

VN ŠTAJERSKE: Urnik, vreme in zmesi gum

Že ta konec tedna je na sporedu naslednja dirka Formule 1, druga po vrsti v sklopu trojčka, ki je pravkar v teku in sicer VN Štajerske. To je njena druga izvedba po lanski sezoni.

Foto: HB Press

Seveda je razlog – tako kot v lanski tako imenovani korona sezoni – odpoved nekaterih dirk, kajti pandemija koronavirusa še vedno v neki meri drži svet v svojem primežu. Še več, vse bolj se sedaj širi novi delta sev (indijska varianta) in danes ne moremo z gotovostjo trditi, da bo Formula 1 izpeljala vse dirke na načrtovanih prizoriščih.

Dirkališče Red Bull Ring, ki je lani z dvojčkom otvorilo zapoznelo sezono, bo tudi letos prizorišče dveh dirk prvenstva Formule 1. Prva bo ta konec tedna na vrsti VN Štajerske, kjer bo imel Red Bull svojo prvo domačo dirko od dveh. In ohrabreni po superiorni zmagi v Franciji in povečanju prednosti tako med dirkači (Max Verstappen) kot ekipami, bo moštvo s sedežem v Milton Keynesu razumljivo kar se da najbolje izkoristilo domači teren in svojemu glavnemu tekmecu, ekipi Mercedes in njihovem kandidatu za osmi naslov prvaka Lewisu Hamiltonu, zadali naslednji udarec.

Bo Max Verstappen, s francosko zmago v žepu, tudi letos zmagal na domačem igrišču Red Bull Ringa, kot je to bil primer leta 2019? Lani je bil Spielberg na obeh dirkah v rokah Mercedesa, saj sta si zmagi razdelila Valtteri Bottas in Lewis Hamilton – Foto: HB Press

In da poleg tega vznemirljivega dvoboj ne boste zamudili, kako se bodo po katastrofi v Franciji rehabilitirali pri Ferrariju, ali bo McLaren tudi v Avstriji tako uspešen kot v Le Castelletu, bo Aston Martin nadaljeval zbiranje točk in kako se bo navsezadnje izšel vedno bolj vroč dvoboj na začelju med Schumacherjem in Mazepinom, dirkačema ekipe Haas, so tukaj časi dirkaškega konca tedna.

Urnik VN Štajerske

Petek, 25.6.2021

11.30 – 12.30                     1. prosti trening (FP1)

15.00 – 16.00                     2. prosti trening (FP2)

Sobota, 26.6.2021

12.00 – 13.00                     3. prosti trening (FP3)

15.00 – 16.00                     Kvalifikacije (Q)

Nedelja, 27.6.2021

15.00 – 17.00                     Dirka

Vreme VN Štajerske

Sodeč po prvih napovedih se bodo morali dirkači in ekipe za prvo dirko za Red Bull Ringu pripraviti na nižje temperature, kot so jih imeli nazadnje v Le Castelletu. Kajti po vročinskem valu, ki je v svoj primež zajel tudi Slovenijo, s severa prihaja ohladitev. Na jugu Nemčije so že v torek poročali o neurjih in nevihtah.

Karavano Formule 1 v prvem dirkaškem koncu tedna pričakuje v petek lepo sončno vreme, v soboto pa se bodo že prikradli oblaki, ki bi lahko v nedeljo poskrbeli tudi za rahle plohe – Foto: HB Press

Toda v času prvega in drugega prostega treninga v petek, bo na nebu nad dirkališčem prevladovalo sonce, najvišja temperatura pa bo okrog 27°C. Toda v soboto bodo gosti oblaki igrali vse večjo vlogo, temperatura pa bo okrog 25°C. Prav mogoče je, da bo v noči na soboto Red Bull Ring obiskal tudi dež, ki bi lahko bil tema v nedeljo. Na dan dirke bo najvišja temperatura znašala 22°C, napovedane pa so tudi rahle plohe.

Zmesi gum VN Štajerske

Pirelli se je za dirko VN Štajerske, prvo od dveh na stezi Red Bull Ring, odločil za enak navor zmesi gum, kot so jih dirkači imeli na predhodni dirki VN Francije v Le Castelletu in sicer za C2, C3 in C4. Pri tem bo zmes C2 predstavljala trdo z belo oznako, zmes C3 srednjo z rumeno oznako in zmes C4 mehko z rdečo oznako.

Pirelli je za prvo dirko na Red Bull Ringu, VN Štajerske, pripeljal srednjo kombinacijo nabora zmesi gum.

Ob tem velja še omeniti, da bo Pirelli za drugo dirko na isti stezi, ki bo nosila ime VN Avstrije, spremenil nabor zmesi gum in bo dirkačem dostavil najmehkejši nabor in sicer C3, C4 in C5, vendar o tem več prihodnji teden.

Karakteristike steze in vpliv na gume – Foto: Pirelli

Mario Isola, športni šef Pirellija, je o naboru zmesi gum za VN Štajerske povedal: “Po lanskem letu Avstrija ponovno organizira dve dirki zapored, kar pomeni, da imajo ekipe na tej stezi veliko podatkov in nedavne izkušnje, kako se spoprijeti z njenimi posebnimi izzivi in taktikami. Letos bomo prvič za Red Bull Ring nominirali dve različni kombinaciji zmesi gum, zato bo zanimivo videti, kako se bodo ekipe znašle z najmehkejšimi gumami C5, ki jih bodo uporabile drugi konec tedna na VN Avstrije. In kako bo nova izbira vplivala na strategijo. Želimo ustvariti drugačne priložnosti v primerjavi s predhodno dirko VN Štajerske, ki je na sporedu ta konec tedna.”                         

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

ALONSO se je pridružil pozivu najbogatejšim državam, da darujejo cepiva proti COVID-19

Ali je MERCEDES postal ranljiv zaradi dolgotrajnega POMANJKANJA KONKURENCE?