in ,

VN MADŽARSKE 2013: Prva zmaga Lewisa HAMILTONA in začetek nekega obdobja

Pred šestimi leti je Lewis Hamilton osvojil svojo prvo zmago za Mercedes. Od takrat naprej je petkratni svetovni prvak razred zase.

Dandanes si je skorajda nemogoče predstavljati, da je v Formuli 1 obstajal čas, v katerem Mercedes ni dominiral. Po vrnitvi v Formulo 1 kot tovarniška ekipa leta 2010, srebrne puščice prve štiri sezone niso spadale med ekipe na vrhu kraljevega razreda moto športa. Zaradi tega je Lewis Hamilton leta 2013 osvojil le eno zmago.

Leto 2013 se bil znak za začetek nekega obdobja, ki mu do danes kraljuje Lewis Hamilton

Toda ta zmaga je imela poseben učinek. 28. julija 2013 je Britanec na dirki za VN Madžarske osvojil svojo prvo zmago v srebrnem dirkalniku. Osem let pozneje pa ima na svojem računu že šest naslovov z Mercedesom. Hamiltonova bilanca od prve zmage na Hungaroringu več kot edinstvena. Na 157 dirkah (od Madžarske 2013 naprej) je osvojil 78 zmag in 74 pole positionov.

Prvi srebrni šampanjec na VN Madžarske 2013.

To pomeni, da je Hamilton skoraj na vsaki drugi dirki osvojil zmago in/ali pole position. K temu je potrebno prišteti še 44 najhitrejših krogov in skupaj 123 uvrstitev na stopničke. S tem je Britanec na več kot 75 odstotkih vseh odpeljanih dirk stal na odru za zmagovalce. Močan je tudi podatek, da je v tem obdobju dosegel 3.042 točk in vodil 3.948 krogov.

Z zmago v Silverstonu je dosegel že svojo 99. zmago v karieri, svojo osmo na domačih tleh in 119. zmago za Mercedes. Mercedes in Lewis Hamilton sta tudi izjemno zanesljiv paket, saj je Britanec v obdobju, ko dirka za nemško moštvo, zabeležil vsega osem odstopov.

Prav tako nedosegljivih je Hamiltonovih 20.302 vodilnih kilometrov v tem obdobju. Drugo mesto v tej kategoriji zaseda Sebastian Vettel s 7.240 kilometrov – dobra tretjina vrednosti Hamiltona. Madžarska 2013 verjetno ni bila največja zmaga v karieri Lewisa Hamiltona, bila je v neki meri startni strel za neko obdobje v Formuli 1, na katerega se bomo še dolgo spominjali.     

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

LECLERC: Seb je bil v dobrih dneh NEPREMAGLJIV

VN MADŽARSKE, FP1: Prvi trening Hungaroringa VERSTAPPNU