in ,

Pnevmatike CONTINENTAL SportContact 7 so prilagojene VSAKEMU razredu vozil

Continental predstavlja novo športno pnevmatiko, ki omogoča varne vozne lastnosti tako na suhem kot tudi mokrem cestišču, hkrati pa omogoča veliko veselja za volanom.

Na tržišče so prispeli kar trije modeli pnevmatike SportContact 7 družbe Continental z različnimi specifikacijami: zasnova profila se prilagodi suhemu in mokremu cestišču, zasnova profila, prilagojena velikosti, zagotavlja užitek v vožnji z vsakim vozilom, gumena zmes Black Chili pa s svojo sestavo omogoča natančen oprijem nesimetričnega profila.

Continental je tako razvil športno pnevmatiko, s katero postavlja nove standarde zmogljivosti pnevmatik in ustvarja visoko stopnjo zaupanja v vozne lastnosti nove pnevmatike. »Pri razvoju smo se osredotočili na to, da ustvarimo najboljšo športno letno pnevmatiko na tržišču, primerno za vse razrede vozil,« je povedal prof. dr. Burkhard Wies, vodja raziskav in razvoja pnevmatik za osebna vozila na globalnem tržišču nadomestnih pnevmatik družbe Continental.

»Tako smo želeli doseči bistveno boljše vozne lastnosti na suhem in mokrem cestišču ter na dirkališču, poleg tega pa smo želeli zagotoviti večje število prevoženih kilometrov, ki je za 17 % boljše kot pri predhodniku. Z zelo dobrim izkoristkom goriva z oznako EU »C« prispevamo tudi k trajnostnemu vidiku.«

Z nesimetrično, prilagodljivo zasnovo profila se lahko nova pnevmatika SportContact 7 prilagodi suhemu in mokremu cestišču. Tako njene vozne lastnosti ostajajo na stalno visoki, varni ravni – tudi pri višjih hitrostih. »Pnevmatiko lahko tudi obremenite z izpostavljanjem težjim pogojem,« pravi Wies.

»Nov, prilagodljivi profil v takšnih situacijah zagotavlja varnost in samozavestno vožnjo, skupaj z zelo natančno stabilnostjo v ovinkih na mokrem in suhem cestišču.« To omogoča zasnova profila: pri vožnji naravnost se »odtis pnevmatike« konča na mestu najvišjega odtoka vode v profilu za odličen oprijem pri zaviranju, pospeševanju in zavijanju na mokrem cestišču. Pri zavijanju na suhem asfaltu se »odtis« premakne na zunanjo ramo, ki je zasnovana tako, da prenaša najvišje sile za stabilno vodljivost. Za dodatno stabilnost poskrbijo novi »blokirni elementi« v zunanji rami, ki omogočajo le omejeno gibanje profila in s tem visoko stabilnost vožnje.

Običajne športne pnevmatike se različno odzivajo na različne koncepte in teže vozila – odvisno od teže, velikosti in motorja avtomobila. »Naša nova pnevmatika SportContact 7 je torej prvi izdelek v segmentu visokozmogljivih pnevmatik, ki je prilagojena vsakemu tipu vozila,« pojasnjuje Wies. Težka vozila zahtevajo drugačne rešitve pnevmatik kot lahka osebna vozila. Zato so specifikacije pnevmatike SportContact 7 prilagojene vsakemu razredu vozil.

»V ta namen smo razvili nove tehnologije, tudi za dirke, ki se uporabljajo glede na velikost pnevmatik, tako da se vozne lastnosti, značilne za linijo SportContact, ohranijo v vsakem vozilu. To pomeni, da imamo prilagojeno konstrukcijo za različne razrede vozil. Prav tako lahko vsakemu razredu vozil prilagodimo stabilnost bočnice, oprijem v določenih situacijah obremenitve, pa tudi zmogljivosti za visoke hitrosti, vodljivost in zasnovo karkase,« je še povedal.

Tretja tehnološka komponenta nove pnevmatike SportContact 7 je gumena zmes Black Chili, ki je natančno prilagojena zasnovi profila. Ta mehka zmes se prilega zelo trdi, nizkoprofilni zasnovi pnevmatik in omogoča izjemno dobre vozne lastnosti ter hkrati znatno poveča število prevoženih kilometrov.

Zato so morali inženirji in kemiki za pnevmatike pri družbi Continental uskladiti različne nasprotujoče si cilje. Rezultat njihovega sodelovanja je nenavadna tehnologija zmesi, ki skupaj z zasnovo profila omogoča znatno izboljšanje voznih lastnosti. V primerjavi s priljubljenim predhodnikom Continentalovi notranji preizkusi kažejo neverjetne rezultate: število prevoženih kilometrov se je povečalo za 17 odstotkov, zmogljivost na dirkališču se je povečala za 10 odstotkov, zavorna pot na mokrem cestišču se je zmanjšala za 8 odstotkov, pri zaviranju na suhem cestišču pa je nova pnevmatika SportContact za 6 odstotkov boljša. Novost pa vpliva tudi na boljšo vodljivost na mokrem in suhem cestišču ter na oprijem (preizkus velikosti pnevmatike 245/30 R 20).

Sebastian VETTEL po dirki v MONZI: Dan za pozabit

ALONSO o trčenju med VERSTAPPNOM in HAMILTONOM: “Čista dirkaška nesreča”