in

Četrtkov trening v MONAKU kmalu zgodovina?

Vse kaže na to, da bi se lahko v letu 2022 opustila zadnja velika tradicija Formule 1, kajti razmišlja se o odpravi četrtkovih prostih treningov v Monaku.

Foto: HB Press

Večinski lastnik Liberty Media bo v letu 2022 opustil še eno tradicijo v Formuli 1 – če omenimo samo Grid Girls, v preteklosti, kar je bil največji predmet ogorčenja med navijači in tudi dirkači. Sedaj kolegi iz portala RaceFans poročajo, da se prosta treninga VN Monaka v prihodnjem letu ne bosta več izvedla v četrtek, temveč tako kot povsod drugje v petek.

Zakaj prva treninga v Monaku že v četrtek in ne v petek?

Leta 1929 je bila izvedena prva dirka VN Monaka in že takrat so vozili v četrtek. Ozadje tiči v tem, da je bil pred koncem tedna praznik (Kristusovo vnebovzetje), ki je vedno padel na četrtek, kar je bila idealna priložnost, da se odpre dirkaški konec tedna, brez da bi ustavljali ulični promet na delovni dan.

Od prihodnjega leta naprej naj bi se prva dva prosta treninga v Monaku odvijala tako kot povsod druge v petek in ne več v četrtek, kot je to bil primer doslej – Foto: HB Press

In to je z leti postala tradicija, ki je ponujala številne prednosti. Dokler je Monako sovpadal s praznikom vnebohoda (kar že leta ni več primer), to ni vplivalo na promet med tednom. Hoteli so lahko vmes napolnili zaloge. In elita, ki se je v četrtek zvečer napila, se je lahko v petek v miru naspala. Sedaj pa naj bi Liberty Media v pogledu podaljšanja pogodbe Avtomobilski klub Monaka pregovorila, da opustijo četrtek s prostima treningoma in da le-ta izvedejo v petek, kot je to primer pri vseh drugih prirediteljih. Sodeč po poročanju medijev, naj bi to potrdilo več virov.

Prav tako bodo prireditelji dirke v kneževini ob Azurni obali v bodoče plačevali višjo pristojbino večinskemu lastniku Formule 1 Liberty Media in to 15 milijonov dolarjev – Foto: HB Press

Monako bo v bodoče za izvedbo dirko plačeval bistveno več

Poleg tega naj bi odpravili tudi posebno pravilo, da Monako kot edini prireditelj večinskemu lastniku Formule 1 ne plačuje klasične pristojbine za izvedbo dirke. Doslej je kneževina ob Azurni obali Formuli 1 dovoljevala, da sorazmerno sodeluje le pri dodatnih prihodkih dirkaškega konca tedna. V bodoče naj bi plačevali letno pavšalno pristojbino v višini 15 milijonov dolarjev.              

Fernando ALONSO: Če imaš NAJBOLJŠI dirkalnik, si lahko skoraj VEDNO na STOPNIČKAH

NEWEY se še ne namerava tako hitro UPOKOJITI