in

FERRARI še vedno pritiska na OBRNJEN ŠTARTNI VRSTNI red na sprinterskih dirkah v Formuli 1

Ker so letos sprinterske dirke Formule 1 v svoji poskusni dobi, si pri Ferrariju želijo, da bi se za prihodnje obravnaval koncept obrnjenega vrstnega reda na štartu.

Foto: HB Press

Ko se je prvič razmišljalo o sprinterskih dirkah v Formuli 1, je ideja o obrnjenem vrstnem redu na štartu hitro padla v vodo. Ferrari je bil takrat edina vrhunska ekipa, ki je podpirala to idejo in na tem vztrajajo tudi še danes.

Dve sprinterski dirki oziroma sprint kvalifikacije sta že za nami. Prva se je odvijala v Silverstoneu, druga v Monzi, toda pred tretjo, ki naj bi bila v Braziliji, veljaki Formule 1 aktivno pregledujejo načine za spremembo formata dirkaškega vikenda, v katerega bi bila vključena sprinterska dirka, ki naj bi v bodoče postala samostojen dogodek. Če bo torej Formula 1 naklonjena spremembam, Ferrari še vedno stoji za svojo idejo obrnjenega vrstnega reda.

Mattia Binotto, šef ekipe Ferrari, poudarja, da so se že ob razpravi glede uvedbe sprinterskih dirk zavzemali za obrnjen vrstni red na štartu in to stališče zastopajo tudi danes.

Zelo sem vesel, ko slišim, da obstajajo različni predlogi dirkačev. Mislim, da bi krajša dirka v soboto z obrnjenim vrstnim redom na štartu bila zelo zanimiva ideja,” je Domenicali povedal v okviru VN Italije v Monzi. “Vendar mislim, da je še prezgodaj za presojanje in odločanje.” Dirke z obrnjenim vrstnim redom so tačas nekaj običajnega v nižjih serijah Formule 2 in Formule 3, vendar so mnogi izrazili pomisleke, da bi to v Formuli 1 zmanjšalo vrednost doseganja uspeha v tem, kar se šteje za vrhunec dirk.

Vendar pa je treba veliko pozornosti nameniti spektakularnosti dogodkov v Formuli 1 in Binotto meni, da bi bile dirke z obrnjenim vrstnim redom povečanje zabavne vrednosti Formule 1. “Mislim, da bi bilo to za šov in spektakel zanimivo. To smo že predlagali na začetku razprav o sprinterski dirki. Ker mislimo, da kakršno koli je vaše stališče do razvrstitve, to prinaša dodaten spektakel, kar je pomembno za navijače. Pomembno je tudi za zabavo, ki jo lahko ponudi Formula 1.”                  

Sergio PEREZ o TEŽAVAH z Verstappnovimi nastavitvami: Moral bom iti SVOJO POT

Fernando ALONSO: Če imaš NAJBOLJŠI dirkalnik, si lahko skoraj VEDNO na STOPNIČKAH