in ,

YUGO GVC Cabrio na dražbi prodan za 12.100 DOLARJEV

Jugo ali, če hočete, Yugo, je bil nekoč zvezda stalnica naših cest, primerek na sliki pa je poskrbel za precej pozornosti na drugi strani Atlantika.

Morda pri nas o njem vseeno razmišljamo nekoliko drugače, a za Američane je Yugo eden najslabših avtomobilov, ki so kdaj gazili asfalt med New Yorkom in Los Angelesom. Tudi zato je dražba avkcijske hiše Barrett-Jackson, na kateri se je znašel Yugo GVC Cabrio, letnik 1990, pritegnila kar nekaj pozornosti ljubiteljev avtomobilov.

Na dražbi se je namreč znašel primerek, ki ima na števcu vsega 370 milj in je eden od 6.359 primerkov, ki so jih v ZDA prodali v letu 1990, kar pomeni, da je bilo kabrioletov takrat prodanih le za vzorec. Z letom 1990 je Yugo dobil tudi močnejši 1,3-litrski pogonski agregat in petstopenjski menjalnik.

Leto 1990 je bil tudi začetek konca Yugove zgodbe v ZDA. Prodaja je z 49.000 enot v letu 1987 tri leta kasneje namreč padla na dobrih šest tisoč. Svoje so dodale tudi strožje zahteve glede emisij in seveda razpad Jugoslavije. V letu 1992 je bilo tako v ZDA prodanih le še 1.412 Yugov, to pa je bil tudi konec skupne ameriške zgodbe Crvene Zastave in Malcolma Bricklina.

Galerija: Yugo GVC Cabrio

MotoGP MISANO: Pecco BAGNAIA slavil še DRUGIČ zapored

Sergio PEREZ o TEŽAVAH z Verstappnovimi nastavitvami: Moral bom iti SVOJO POT