in ,

MATERA: Mesto na jugu Italije, ki sta ga obiskala JEZUS KRISTUS in JAMES BOND

Matera je mesto, ki se nahaja na jugu Italije, dejansko skorajda na meji med pokrajinama Basilicata in Apulija v neposredni bližini pete. To je mesto, ki vas navduši in popelje v starodavne čase. Vsekakor vredno obiska in ogleda.

Foto: Bojan Vrbnjak

Naj že v uvodu pojasnim naslov prispevka o tem čudovitem mestu na jugu Italije. Povezan je s filmsko industrijo, ki je odkrila čare mesta s starodavno podobo za svoje potrebe. Več o tem pa pozneje.

Matera je eno izmed italijanskih mest, na katero je v neki meri čas pozabil ali se je vsaj ustavil za daljši trenutek. Znana je predvsem po jamskih bivališčih, ki jim pravijo Sassi in so vklesani v apnenčasto pobočje nad reko Gravino. Na mesto so se spomnili le redki, nekateri italijanski filmarji in seveda turisti, ki so iskali drugačnost od standardnega turizma. Želeli so si prvinske okolice.

Matera vas hkrati osupne in navduši s svojim starodavnim izgledom. Sprehod po tem mestu pa je kot nekakšno potovanje v davno preteklost.

Leta 2019 je Unseco mesto Matera imenoval za Evropsko kulturno prestolnico, kar je zagotovo privabilo več turistov, ki so želeli videti ta kulturni biser v eni izmed najrevnejših pokrajin v Italiji. Matero imenujejo tudi Citta Sotterranea ali podzemno mesto. Znani pisatelj Carlo Levi ga je v svoji knjigi Kristus se je ustavil v Eboliju leta 1945 opisal kot eno izmed najbolj zaostalih mest v Italiji. Zakaj, pojasnim pozneje.  

Sodobna in starodavna Matera

Mesto Matera sta dejansko dva kraja v enem, saj imamo na eni strani moderno mesto z restavracijami, hoteli, trgovinami, muzeji – vse kar turisti potrebujejo -, na drugi strani pa Sassi, stari del mesta, ki ga krasijo jame, v katerih se je po ocenah prvič bivalo pred 9.000 leti. In če se vrnemo pisatelju Leviju, ki je Matero označil za zaostalo, je to storil zaradi tega, ker do vladavine Mussolinija jame niso imele elektrike, bile pa so polne ljudi, ki so živeli skupaj z živino. Po vojni so prebivalce preselili in večina jam je bilo praznih.

Danes temu ni več tako, kajti jame oziroma Sassi so ponovno oživele. Neokrnjeno in simpatično mesto Matera je namreč odkrila nova generacija, gre za male podjetnike, hotelirje, gostince in turistične delavce, ki so te jame ponovno oživeli v obliki hotelov, ateljejev, trgovinic. Če se dotaknemo nastanitev, je zelo raznolika. V bližini trga Piazza Vittorio Veneto je hotel San Domenico v ulici Via Roma, ki ponuja konvencionalno in cenejšo namestitev. Tam se lahko pridružite domačinom, ki se ob toplih večerih zbirajo na trgu in obujajo spomine na stare čase v Sassiju.

Mesto, ki je navdušilo Salvadorja Dalija

Znameniti Salvador Dali, ki ga je mesto tako navdušilo, je tukaj pustil svoj pečat z edinstvenimi umetninami, ki jih lahko vidimo po vsem mestu.

Seveda pa si lahko privoščite tudi namestitev, ki vas bo osupnila, a za to morate odšteti od 100 do 200 evrov na noč. Hotel Sextantio ima pet zvezdic, toda sobe niso moderne, temveč ima vsak gost za sobo svojo votlino. Tudi recepcija in avla hotela sta votlini. Zunanjost pa niti za sekundo ne daje vtis, da gre za hotel s toliko zvezdicami. Kajti vhodna vrata sob so starodavna, mize in stoli pred njimi prav tako. Skratka bivate kot preteklosti, s pridihom sodobnosti. Za udobje se vam ni treba bati, saj hotel ponuja tudi notranji bazen in savne – seveda v votlinah.

V Materi boste tudi zelo dobro jedli, kajti krajevne specialitete so odlične. Od – kako bi drugače – testenin na 1000 in en način, pršuta, sirov, tartufov.. skratka lačni ne boste. Vse to pa lahko uživate v mestu, ki vas popelje v zgodovino. Tukaj lahko brez skrbi preživite nekaj dni in se v mislih odpeljete v neke druge čase. Da vam to lahko uspe, bo poskrbelo mesto samo s svojim edinstvenim starodavnim izgledom. Uživali pa boste lahko tudi v umetnosti, kajti tudi en umetniški velikan je v tem mestu pustil svoj pečat in sicer znameniti Salvador Dali, katerega umetnine so postavljene na določenih točkah mesta.

Matera sreča Hollywood, Jezusa in James Bonda

No pa se vrnimo na začetek te zgodbe in k naslovu. Zakaj Jezus Kristus in James Bond? Ker je Matera še do nedavnega ostala tako primitivna, je služila kot dvojnica izraelskega Jeruzalema. Prvi je Matero za filmske potrebe odkril Pier Paolo Pasolini, ki je leta 1964 posnel svoj znameniti film Evangelij po Mateju. Mesto na jugu Italije pa je na zemljevid turistov in ljubiteljev filma postavil Mel Gibson s svojim filmom Kristusov pasijon. Od takrat se je zanimanje za to mesto povečalo za nekaj sto odstotkov.

Napovednik zadnjega filma James Bonda “No time to Die”, v katerem lahko že takoj na začetku vidite kadre, ki so bili posneti v Materi.

Tukaj je bil posnet tudi Juda Ben Hur, sodobnejša predelava znanega filma, in Marija Magdalena. Za ponovno eksponentno povečanje zanimanja po tem mestu pa je poskrbel zadnji del franšize o James Bondu, agentu z licenco za ubijanje. Nekatere kadre zadnjega filma “No time to Die“, ki se pravkar vrti v kinematografih po vsem svetu, so posneli prav v Materi. In domači turistični delavci so premišljeno označili lokacije v mestu, kjer so bila opravljena snemanja naštetih filmov. Ljubitelji velikega platna dobesedno romajo v to mesto s starodavnim izgledom.

Nekaj o potovanju

Potovanje sem opravil v lastni režiji, kajti na ta način vidite največ. S pomočjo sodobne tehnologije si lahko pripravite načrt potovanja in ogledov, ki je prilagojen vašim željam. Seveda me pot ni vodile le v Matero, temveč je bilo to čudovito mesto vključeno v moj načrt potovanja po jugu Italije in sicer obale Amalfi z otokom Capri ter Apulijo z znamenitima mestoma Alberobello in Ostuni. Seveda so še druga, slikovita in prekrasna mesta, ki si jih velja ogledati.

Če ste kje na poti po južni Italiji, naj vas pot nikakor ne zanese mimo tega prečudovitega mesta. Verjemite, da se vam bo zapisalo v spomin.

Matera je vsekakor vredna vašega obiska in pozornosti. Hvaležna vama bosta tudi vaš pametni telefon in fotografski aparat, ki bosta z vašo pomočjo naredila edinstvene fotografije. A najboljše boste naredili s svojimi očmi, dušo in srcem, in le te uokvirili v čustva in doživetja, ter jih shranili v svoj spomin. Z dovolj domišljije si boste lahko predstavljali, da se v starih časih potikate po Materi in vse to tudi dokumentirate.

Vse fotografije: Bojan Vrbnjak

Facebook: Bojan Vrbnjak

Instagram: @bvrbnjakphoto   

Galerija fotografij mesta Matera

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Jan LAMMERS, dvomi v HAMILTONOVO iskrenost in pravi da prodaja MEGLO

Je dirka VN ZDA v nevarnosti? Dirkači MotoGP zgroženi nad stanjem steze