in ,

Dirka za VN SAO PAULA: EPSKO brazilsko VSTAJENJE Lewisa HAMILTONA

Lewis Hamilton je po diskvalifikaciji v petkovih kvalifikacijah včeraj na sprint dirki pridobil 15 mest, danes pa z 10. mesta na startu, z izjemno predstavo slavil na dirki.

Britanec je v zaključku dirke prehitel Maxa Verstappna, s kateri sta imela tesen dvoboj že nekaj krogov pred tem in pred zadnjimi tremi dirkami sezone zmanjšal zaostanek za svojim glavnim konkurentom za naslov na 14 točk. Tretje mesto je osvojil Valtteri Bottas.

Na startu smo imeli obratno situacijo kot na sprinterski dirki in tudi razpletlo se je v podobnem duhu kot na sprintu. Verstappen je dobil dvoboj prve vrste proti Bottasu, Finca pa je nato prehitel še Perez, kar je pomenilo dvojno vodstvo za Red Bull. Lewis Hamilton je že pred koncem prvega kroga pridobil štiri mesta, tudi na račun predrte pnevmatike na dirkalniku Landa Norrisa.

V šestem krogu se je na stezo podal varnostni avto, saj sta v prvem ovinku trčila Tsunoda in Stroll, deli Japončevega dirkalnika pa so se razleteli po asfaltu. Tsunoda je bil za incident kasneje kaznovan z desetimi sekundami kazni. Medtem je Hamilton že napredoval na četrto mesto, predse pa ga je spustil tudi Valtteri Bottas, tako da je Britanec po koncu faze varnostnega avtomobila že začel ogrožati drugouvrščenega Pereza.

Le nekaj minut je minilo do naslednjega trčenja, ponovno v prvem ovinku, kjer sta se na premajhnem prostoru tokrat znašla  Schumacher in Räikkönen, vse skupaj pa je rezultiralo v zlomljenem sprednjem prednje krilcu na Nemčevem Haasu, ki ga je potegnilo pod dirkalnik. V tem primeru so se komisarji odločili za virtualni varnostni avto. Schumacher je odpeljal v bokse po nov nos dirkalnika in s petnajstega padel na zadnje mesto.

V osemnajstem krogu je Hamiltonu na startno-ciljni ravnini uspelo prehiteti še Pereza. Mehičan mu je na kratko vrnil, a je bil na začetku naslednjega kroga znova brez moči. Razlika med Britancem in Nizozemcem v vodstvu je po prehitevanju Pereza znašala slabe štiri sekunde.

V 27. krogu je po nov komplet (tokrat trdih pnevmatik) prišel Hamilton, krog kasneje pa se je za postanek v boksih odločil tudi Verstappen, ki je ostal pred svojim glavnim tekmecem, a le za dobro sekundo. Nato je na kratko spet zasvetilo opozorilo za virtualni varnostni avto, kar je izkoristil Bottas in po postankih obeh v boksih, prišel pred Pereza.

Hamilton je postajal vse nevarnejši Verstappnu in v 48. krogu je pred zavojem Descida de Lago poskusil priti pred Nizozemca, a mu slednji tega ni dopustil, celotno dogajanje pa je bilo na meji incidenta. Vse skupaj je eskaliralo celo do te mere, da sta oba zapeljala s steze, zaradi česar so mnogi menili, da bi si Verstappen zaslužil kazen, ki pa je na koncu ni dobil.

V zadnjem delu dirke smo videli tudi prve odstope. Najprej je obupal Stroll, ki je že lep čas vozil s poškodovanim dirkalnikom, sledil mu je Ricciardo, ki je parkiral v garaži, a takoj po dogodku pri McLarnu niso natančno vedeli razložiti, kaj je šlo narobe. Kasneje so sporočili, da je šlo za izgubo moči Mercedesove pogonske enote.

Hamilton je zmagoviti krog bo navdušenju občinstva odpeljal z brazilsko zastavo v rokah.

V 59. krogu se je zgodilo neizbežno – Hamiltonu je uspelo prehiteti Verstappna, ki v naslednjih krogih ni imel možnosti, da bi vrnil udarec, saj je njegov zaostanek rasel iz kroga v krog. Hamilton je tako s suvereno zmago zaključil z dirko, ki jo je (če seštejemo vse skupaj) začel s 25 mesti zaostanka in Verstappnovo prednost stopil na 14 točk. Perez je s postankom tik pred koncem Britancu uspel speljati točko za najhitrejši krog.

Pred koncem je Gaslyju uspelo prehiteti Alonsa in se prebiti na sedmo mesto, do točk pa so ob vodilnih treh in četrtouvrščenemu Perezu prišli še Leclerc, Sainz, že omenjeni Gasly, Ocon, Alonso in Norris, ki je točko ujel po “gumidefektu” v prvem krogu.

Dirka za VN Sao Paula – rezultati

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MotoGP VALENCIA: Trojna zmaga za DUCATI, ROSSI ob ČUSTVENEM slovesu DESETI

LEWIS HAMILTON po ZMAGI na dirki: “NAJTEŽJI vikend, ki sem ga imel v FORMULI ENA! “