in

Razlaga: Zakaj se ISKRI pri dirkalnikih FORMULE 1

Na vsaki dirki Formule 1 lahko na ravninah opazimo, kako se iz zadka dirkalnikov iskri. Toda zakaj prihaja do tega in ali je to slabo za dirkalnik?

Foto: HB Press

Mnogi se verjetno sprašujete, zakaj se iz zadkov dirkalnikov iskri. Predvsem na dirkah, ki potekajo pod žarometi, kot nazadnje v Katarju, nastanejo zares spektakularne fotografije, ko dirkalniki s polno hitrostjo drvijo po ravninah in se iz njihovih zadkov nenadoma vsujejo iskre. Prav je, da pojasnimo, kako pride do tega fenomena.

Zakaj pride do iskrenja pri dirkalnikih Formule 1?

Iskrenje se najbolj opazi na dirkah, ki potekajo pod žarometi in takrat smo priča res spektakularnim fotografijam. Toda to iskrenje ne škoduje dirkalnikom, prav nasprotno – Foto: HB Press

Dirkalniki Formule 1 imajo na dnu tako imenovano desko, ki sega od zadnjega dela vse do prednjih koles. To desko je uvedla FIA, da bi izboljšali aerodinamiko pod dirkalnikom in preprečili, da bi dirkalniki nasedli na ravnini. Čeprav bi pričakovali, da bo ta deska izdelana iz ogljikovih vlaken ali kakšnega drugega specialnega materiala, pa je v resnici narejena iz lesenega materiala imenovanega Jabroc. Ta je narejen iz bukovega lesa, ki je izdelan po kompozitnem postopku, kjer je vsak sloj sestavljen iz furnirja in smole.

Iskre pod dirkalniki Formule 1 pa prihajajo iz ojačitve iz titana (angleški izraz za njih je Side Blocks), ki so vdelane v to desko pod dirkalnikom. Zasnovane so tako, da preprečujejo poškodbe deske in iz nje ne štrlijo več kot tri milimetre. Ko dirkalnik nasede, najprej na asfaltno površino udari ta ojačitev in ustvari to iskrenje. Te ojačitve iz titana so bile prvotno uporabljene v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja, pred ponovno uvedbo leta 2015 pa so uporabili jeklene ojačitve.

Ali to iskrenje škoduje dirkalnikom Formule 1?

Iskrenje lahko občasno opazimo tudi takrat, ko dirkač zapelje čez robnike, ki so višji od steze, zato prej pride do stika robnika z ojačitvijo iz titana – Foto: HB Press

Ne, prav nasprotno. Te iskre naj bi preprečile škodo na dirkalniku, zato niso znak poškodbe. Deska pod dirkalnikom po eni strani zagotavlja, da ekipe delujejo na pravilni vozni višini. Po drugi strani pa naj bi deska ekipam preprečila, da bi s svojim dirkalnikom vozli s tako imenovanim “ground-effectom“, ki pa bo zanimivo uveden v prihodnjem letu.

Tukaj gre za aerodinamični sistem, ki je bil uveden v 60-ih letih prejšnjega stoletja in zagotavlja, da je dirkalnik dobesedno prisesan na tla. Omenjene ojačitve iz titana pa pomagajo pri tem, da se zmanjša poškodba deske. Tukaj veljajo stroge merske enote, ki so zapisane v pravilniku Formule 1. Preveč škode na deski lahko vodi do diskvalifikacije.

Zakaj pride do iskrenja le na ravninah?

Na ravninah je dirkalnik zaradi podtlaka najbližje tlom in s tem je tudi večja možnost, da se zaščita iz titana dotakne asfaltne površine, kar vodo do iskrenja – Foto: HB Press

Dirkalniki Formule 1 imajo določeno višino vožnje in jih nato do določene mere pritisne k tlom aerodinamika, ki ustvarja tlačno silo. Aerodinamika uporablja zrak, ki teče nad dirkalnikom, da ga potiska navzdol, kar ustvarja tlačno silo in zmanjša vozno višino dirkalnika. Ker se podtlak, ki ga ustvarja aerodinamika, povečuje s hitrostjo, ima največji vpliv na ravnini in takrat je dirkalnik najbližje tlom, zato je na ravnini tudi večja verjetnost, da bo prišel v stik z asfaltno površino, ko dirkač v polni hitrosti naleti na neravnine steze, kar posledično vodi do večjega iskrenja.

To iskrenje pod dirkalnikom je pogostejše na začetku dirke, ko so dirkalniki obteženi s 110 kilogrami goriva v rezervoarjih in so s tem veliko težji kot na koncu dirke. Občasno pa lahko iskrenje opazimo tudi takrat, ko dirkač s svojim delovnim orodjem zapelje čez robnike, ki so običajno višji od steze in tako prej pride do stika z ojačitvami iz titana.                                        

Tvoj komentar?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Loading…

0

HAMILTON: Želim videti, da bo RUSSELL uspešen

Bo Verstappnova NAPAKA v “KROGU LETA” odločila PRVENSTVO?