in

DAKAR 2022: Henk LATEGAN in Danilo PETRUCCI najhitrejša v 5. ETAPI

Južnoafričan je bil najhitrejši med avtomobilisti, Petrucci pa si je zmago v peti etapi zagotovil šele po kazni, ki je doletela Tobyja Priceja.

Peta etapa letošnjega Dakarja je prinesla nova zmagovalca, in sicer konstantno hitrega Južnoafričana Henka Lategana s Toyoto med avtomobilisti ter nekdanjega dirkača prvenstva MotoGP, Danila Petruccija, ki je očitno iz pravega testa tudi za vzdržljivostne relije. Etapa je bila iz neznanega vzroka za motocikliste predčasno končana.

Kljub zanimivemu dogajanju večjih premikov v skupnem seštevku vsaj pri vrhu ni bilo, omeniti pa velja, da je drugouvrščeni Sebastien Loeb nekoliko zmanjšal zaostanek za vodilnim Al-Attiyahom, ki pa ima še vedno 35 minut prednosti pred Francozom. Etapa je sicer potekala v okolici Rijada, glavnega mesta Savdske Arabije.

Danilo Petrucci je kot novinec na peti etapi slavil svojo prvo zmago na Dakarju. Na roko mu je šla tudi kazen Tobyju Priceju.

Del današnje etape, na katerem so merili čas, je bil dolg 395 kilometrov, sprva pa je najbolje kazalo obema voznikoma ekipe Audi, a je sredi etape Sainz obstal s polomljenim blažilnikom, kar se je njegovemu moštvenemu kolegu Peterhanselu zgodilo včeraj. Iz ozadja je napadal Lategan, ki je bil iz kilometra v kilometer hitrejši, kljub manjšim nevšečnostim zaradi odprtih voznikovih vrat, po štirih urah vožnje pa je dosegel najhitrejši čas dneva in za slabi dve minuti prehitel Loeba.

Etapa se je za motocikliste končala predčasno, cilj pa je v trenutku prekinitve doseglo le 55 od 134 dirkačev. Zaradi prehitre vožnje v nevtralni coni je šest minut časovnega pribitka dobil sicer vodilni Toby Price, ki je tako nazadoval na peto mesto, svojo prvo etapno zmago pa je tako slavil Danilo Petrucci (KTM). V skupnem seštevku vozi Sam Sunderland, Simon Marčič je po sedmem mestu na današnji etapi (skupno je končal na 59. mestu) v svojem razredu Original by Motul na odličnem osmem mestu.

V razredu kamionov so posadke ekipe Kamaz-Master še vedno razred zase.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

UPS ni več sponzor FERRARIJA

Lando NORRIS javno pokazal svojo novo PRIJATELJICO