in

Helmut MARKO bi v Formulo 1 uvedel nogometni VAR

Helmut Marko zahteva omejitev radijske komunikacije med šefi ekip in vodstvom dirke tekom posameznega Grand Prix-ja.

Foto: HB Press

Namesto tega se Avstrijec zavzema za podoben model, kot ga v zadnjem času poznamo pri nogometu. “Tam na primer obstaja video analiza,” je Marko povedal v pogovoru za Servus TV.

Pri tej analizi je v stiku s sodnikom le en odgovorni in tako naj bi bilo po predstavi Marka v bodoče tudi v Formuli 1. Direktor dirk FIA Michael Masi bi moral odločitve sprejemati brez zunanjega vpliva, kar pa ni mogoče, če se šefi ekip nenehno pogovarjajo z njim. “Ti govorijo neprekinjeno. To je treba prekiniti.” Na podobno rešitev je že pred božičnimi prazniki namignil tudi Toto Wolff, šef ekipe Mercedes. “Dana nam je bila možnost, da se lahko neposredno pogovarjamo z vodstvom dirke. In ker smo se tako trdo borili za interese naših ekip, smo vsi šli nekoliko predaleč,” pojasni Wolff, ki še doda, da se mora tudi sam prijeti za nos. “Toda to mora storiti tudi Christian Horner.

Tako kot Helmut Marko, tudi Toto Wolff meni, da je treba komuniciranje z vodstvom dirke omejiti in se pri tem tudi sam prime za nos, taisto pa svetuje tudi Christianu Hornerju.

Pri vročem finalu lanske sezone v Abu Dabiju, ko je Max Verstappen v zadnjem krogu spričo odločitve, ki se sprožila veliko razprav, prehitel takrat vodilnega Lewisa Hamiltona in si zagotovil naslov prvaka, sta Wolff in Horner skoraj neprekinjeno klicala Masija. Neposredni stik z vodstvom dirke, tako Wolff, naj bi bil v bodoče omogočen le športnim direktorjem ekip. “Vodstvu dirke naj bi pokazali situacije na dirki, ki jih direktor dirk mogoče ni videl ali odkril, vendar pa ne bi smeli izvajati pritiska ali vplivati na rezultat oziroma odločitev.”                          

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

DAKAR 2022, 8. etapa: LOEB Al-Attiyahu ODŠČIPNIL 7 minut, zmaga EKSTRÖMU

Dvojni udarec za MERCEDES: Razlika v času VETROVNIKA se je podvojila