in

30 dirkalnikov kot priložnost za FORMULO 1: “Naj se preizkusijo lokalni dirkači”

Vsa leta lahko v Formuli 1 nastopi le 20 voznikov na dirki. Zaradi tega je veliko talentov brez možnosti. Peter Windsor meni, da bi lahko na dirkah imeli 30 udeležencev in dodatno deseterico bi zavzeli lokalni junaki.

Na svojem YouTube kanalu je novinar Formule 1 v intervjuju odgovarjal na številna vprašanja. Med drugim je bil naprošen za mnenje o izjavi, da bi bilo potrebno v pogledu mladih talentov polje dirkačev posamezne dirke povečati na število 30.

Pri tem se je spraševalec ukvarjal tako s privabljanjem tako imenovanih SIM-dirkačev, novincev in žensk, kot tudi z ohranjanjem starejših dirkačev, kot so na primer Fernando Alonso, Lewis Hamilton in Sebastian Vettel. Windsor se je na to idejo odzval pozitivno in dodal, zakaj ne. Pojasni, da je na štartu lahko le 20 dirkačev, ker sta na posamezno ekipo dovoljena le dva. Po mnenju analitika to pravilo še vedno izhaja iz tega, kako so ljudje v Formuli 1 razmišljali v 80-ih letih. Takrat so veljaki kraljevega razreda motošporta in prireditelji želeli namenoma ohraniti ekskluzivnost tega športa.

Peter Windsor podpira idejo, da bi lahko Formula 1 na dirkališčih, ki to dovoljujejo, uporabila 30 dirkalnikov, kjer bi priložnost dobili lokalni talenti.

Mislim, da še vedno živimo v tej dobi,” pravi Windsor. “Brez vsakršnega razloga. Zakaj ne bi smeli dovoliti kateri koli ekipi, ki bi želela, da na določenih dirkah pri njih nastopi še tretji lokalni dirkač.Britanec v tej zamisli vidi še posebej dobro reklamo za šport. En primer scenarija, ki ga sam navaja, je ta, da bi lahko Mercedes v Miamiju uporabil tretji dirkalnik, v katerem bi sedel Logan Sargeant.

Za primer Windsor navaja scenarij, da bi lahko Mercedes v Miamiju tretji dirkalnik postavil za Američana Logana Sargeanta, ki je na testu mladih dirkačev lanskega decembra v Abu Dabiju sedel v dirkalniku Williamsa – Foto: HB Press

Windsor meni, da bi lahko na trenutnih stezah po vsem svetu brez težav nastopilo tudi 30 dirkalnikov. Le dirkališča, sploh ulična, kot je na primer Monako, ne bi bila primerna za to idejo. Razlog, da se to še ne izvaja, pa po mnenju Windsorja tiči v miselnosti trenutnih ekip. “Lahko rečejo, da si to želijo, vendar pa v resnici tega sploh ne želijo. Ne počutijo se kot nove ekipe, zaradi česar so kosi pogače tanjši,” zaključi Britanec in se pri tem naveže na razdelitev denarja iz skupnega lonca prejemkov Formule 1.                                                                        

Tvoj komentar?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Loading…

0

Sebastian VETTEL o Greti THUNBERG: Je IZJEMNA, navdihujoča oseba!

Novi ASTON MARTIN sezone 2022 bo prikazan 10. FEBRUARJA