in

FIA začela s temeljito preiskavo FINALA sezone 2021 v Abu Dabiju

FIA je v ponedeljek po poročanju kolegov iz Sky Sports začela preiskavo kontroverznega finala lanske sezone v Abu Dabiju. Bo Mercedes, ki od FIA-e zahteva korenite spremembe, dosegel svoje in bo moral Masi odstopiti?

Foto: HB Press

Preiskava, ki vključuje pogovore z vsemi ključnimi osebami, naj bi bila končana 3. februarja. To je slabe tri tedne pred pričetkom zimskih testiranj v Barceloni. O samem dogajanja v zaključku lanske finalne dirke v Abu Dabiju in predvsem po njej, je bilo že veliko napisanega, tako da o tem ne bi več izgubljali besed.

Mohammed Ben Sulayem, novi predsednik FIA-e, se je osebno vključil v preiskavo. Po besedah tiskovnega predstavnika krovne organizacije bo preiskava temeljita, objektivna in pregledna. Med preiskavo bodo zaslišani vsi vpleteni, vključno z Michaelom Masijem, dirkači in predstavniki ekip Mercedes in Red Bull. Ali se bo tega zaslišanja udeležil tudi Lewis Hamilton, ki se je po Abu Dabiju zavil v molk in bojkotiral FIA prireditev priznanj, je negotovo. Kajti vse glasnejše se govori, da se morda ne bo pojavil na štartu uvodne dirke sezone, spet drugi pa vedo povedati, da bo čakal na razplet te preiskave.

Novi predsednik FIA-e Mohammed Ben Sulyem je sprožil obširno preiskavo finalne dirke sezone 2021 v Abu Dabiju, v katero je vključen tudi sam.

Bo Mercedes dosegel zamenjavo Michaela Masija?

Preiskava je v teku, FIA direktor dirk Michael Masi pa se že sooča s prvimi posledicami. V organizacijski shemi FIA-e, za predsednika oddelka enosedežnih dirkalnikov ni bil izbran Avstralec, temveč Peter Bayer. Kajti Masi je v sezoni 2021 poleg položaja direktorja dirk FIA zasedal tudi mesto predsednika športnega oddelka enosedežnikov. Drugi predsednik je bil Nikolas Tombazis, ki je pokrival tehnični oddelek in tudi Grka ni več na organizacijski shemi za sezono 2022.

Michael Masi, FIA direktor dirk, je tačas najbolj na udaru te preiskave, ki jo je zahteval Mercedes.

Namesto Masija in Tombazisa je sedaj en predsednik in sicer Bayer, ki je bil v FIA-i nekaj let generalni sekretar za avtomobilski šport, sedaj pa bo zavzel kot rečeno predsedniško mesto za enosedežnike. Mercedes naj bi v zakulisju zahteval in vztrajal pri odhodu Masija in Tombazisa. V zameno pa se Mercedes ne bi več pritoževal nad rezultatom v Abu Dabiju in naslovom Maxa Verstappna. Na prvi pogled se zdi, da je Mercedes dosegel svoje. Druga možnost je, da Masi obdrži položaj direktorja dirk, vendar ne bo več smel pisati pravil. To bi od Masija prevzel Bayer. Na ta način bi FIA zadostila potrebam Mercedesa, vendar bi ob tem zmanjšala izgubo svojega obraza.

Mercedes pri FIA-i zahteva korenite spremembe

Formula 1 je tačas še v negotovosti v pogledu prihodnosti Lewisa Hamiltona. Obstaja verjetnost, da bi se lahko Britanec celo poslovil od kraljevega razreda motošporta. Toda po poročanju BBC naj bil za letos Mercedes sklenil dogovor s FIA-o, ki je v zakulisju skušala stopiti v stik s Hamiltonom, a tačas od dirkača Mercedesa ni odziva.

Na udaru je tudi tehnični šef pri FIA-i Nikolas Tombazis, katerega naj bi odstranili z mesta tehničnega predsednika enosedežnih dirkalnikov.

Po navedbah britanskega medija naj bi FIA medtem sklenila dogovor z Mercedesom. In ta naj bi vseboval, kot smo že navedli, da Nikolas Tombazis ne bo več zadolžen za tehnične zadeve FIA-e, prav tako pa naj bi bil v skrbeh tudi Michael Masi, FIA direktor dirk. Kajti nemška ekipa želi, da tudi Avstralec ne bi več sedel na svojem položaju, toda zaenkrat se zdi, da je malo ljudi, ki bi lahko prevzeli njegovo vlogo. Mimogrede pa Mercedes zanika, da bi na sedež FIA-e vložil zahtevo za zamenjavo dveh ključnih ljudi.                    

Tvoj komentar?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Loading…

0

MIKE KRACK je novi šef ekipe ASTON MARTIN

RED BULL objavil napovednik novega dirkalnika RB18