in ,

VN MONAKA, kvalifikacije: “DOMAČI” pole position za Charlesa LECLERCA

Monačan si je na kvalifikacijah svoje domače dirke privozil že letošnji peti najboljši startni položaj.

Monačan v Ferrariju je slavil na kvalifikacijah za domačo dirko, ki jo je zaznamovala nesreča Sergia Pereza tik pred koncem tretjega dela kvalifikacij, v katerega se je zaletel  Carlos Sainz. Vodilni v prvenstvu, Max Verstappen, bo startal s četrtega startnega položaja.

Kot vedno, je tudi tokrat v prvem delu kvalifikacij pomembno vlogo odigrala gneča na stezi, saj je mest, kjer se lahko dirkači izognejo drug drugemu, relativno malo, hkrati pa je izjemo pomemben tudi sam tajming srečanja, da ne pride do motenj pri postavitvi hitrega kroga.

Q1 – Nepričakovano slovo Gaslyja

Kot prva sta na stezo zapeljala oba dirkača ekipa Haas, za njima pa sta se v lov na hitre čase podala še Valtteri Bottas in Zhou Guanyu. Pri Ferrariju so kar nekaj časa ostali v boksih, prvi hitri čas pa je postavil Kevin Magnussen, ki pa je bil z 1:17.061 za skoraj pet sekund počasnejši kot na tretjem prostem treningu, zaradi česar ta čas ni bil ravno reprezentativne narave.

Pierre Gasly je bil žrtev gneče v boksih in se prvič v karieri v Monaku ni uspel uvrstiti v Q3. – Foto: HB Press.

Po desetih minutah prvega dela kvalifikacij so se časi močno izboljšali, na vrhu pa je bil Leclerc, ki se je spustil pod minuto in trinajst sekund. Dve minuti in pol pred koncem Q1 je za rdečo zastavo poskrbel Tsunoda, ki je podrsal po varnostni ogradi in uničil platišče ter prebil pnevmatiko.

Pred zadnjim poskusom je tako v izvozu iz boksov zavladala nepopisna gneča in prometni zamašek je preprečil zadnji poskus tudi Hamiltonu, Gaslyju, Magnussenu in Zhouju. Za Francoza in Kitajca je bilo to odločilno, saj se nista uvrstila naprej, ob njima pa so se kvalifikacije končale še za oba Williamsa in Lanceja Strolla.

Q2 – Alpine z obema dirkačema napredoval v Q3

Drugi del kvalifikacij je minil brez rdečih zastav ali drugih težav, kar je bilo nenazadnje tudi pričakovati, saj je bilo prometa na stezi manj. Na koncu se je izšlo za Alpine, ki je z obema dirkačema uspel priti med prvih deset, poslovili pa so se Tsunoda, nekoliko presenetljivo Bottas, pa Magnussen, Ricciardo in Mick Schumacher.

Q3 – Perez trideset sekund pred koncem končal v ogradi

Tretji del kvalifikacij je Leclerc začel udarno, s časom 1:11.376, kar je bilo prehitro tudi za Pereza, ki je v Monaku letos vsaj zaenkrat videti hitrejši od svojega moštvenega kolega. Tri minute pred koncem je Verstappen poskusil z novim hitrim krogom, a tudi tokrat ni uspel popraviti vtisa.

Charles Leclerc je suvereno predstavo v kvalifikacijah kronal z najboljšim startnim položajem pred domačimi navijači. – Foto: HB Press

V zadnjem poskusu je Leclercu spet kazalo najbolje, saj je postavil najhitrejši prvi sektor, a je vse skupaj prekinil Sergio Perez, ki je trčil v varnostno ogrado pred tunelom, vanj pa je trčil še Sainz. Ker je na uri ostalo vsega trideset sekund, je bilo tako vsega konec in Leclerc je lahko slavil najhitrejši startni položaj pred svojimi navijači.

Za prvo četverico je končal Norris, ki si bo startno vrsto delil z Russellom, za njima sta Alonso in Hamilton, Vettel in Ocon pa zaključujeta deseterico.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

VN MONAKA, FP3: Sergio PEREZ tik pred koncem prehitel LECLERCA

Charles LECLERC se ne boji dežja v MONAKU:  Smo konkurenčni