in

DAKAR 2023, 1. etapa: Zmaga za SAINZA, LOEB tik za njim, PETERHANSEL zaostaja

Na drugo mesto se je uvrstil Sebastien Loeb,ki je s tem Audiju preprečil dvojno zmago. Tretje mesto je namreč sprva osvojil Matthias Ekström, ki pa je bil naknadno kaznovan s 15 minutami kazni, zaradi česar je zdrsnil na 15. mesto. 

Samo etapo so sicer zaznamovale peščene sipine, ki pa so jih vedno znova prekinjali kamniti predeli. Dolžina merjenega dela je znašala 367 kilometrov, spet pa se je izkazalo, da so imeli prednost tisti, ki so startali kasneje, saj so se lahko orientirali po kolesnicah tistih, ki so peljali pred njimi. 

Kljub vsemu pa brez težav z navigacijo vseeno ni šlo. Eden glavnih favoritov za zmago med avtomobilisti, Katarec Nasser Al-Attiyah je namreč proti koncu  etape prav zaradi tega izgubil dobrih sedem minut. Še slabše jo je odnesel Stephane Peterhansel, ki je nabral za devet minut zaostanka.

Tudi za motociklisti je zahtevna 1. etapa, ki se je posebej slabo končala za lanskega zmagovalca.

Zelo dobro je med motociklisti svoj prvi Dakar začel Korošec Toni Mulec, ki je prvo etapo končal na 34. mestu, nekoliko slabše pa se je tokrat odrezal Simon Marčič, ki je trenutno na 72. mestu. Zaradi grdega padca se je z letošnjega Dakarja že poslovil lanski zmagovalec Sam Sunderland, ki je grdo padel in so ga morali odpeljati v bolnišnico.

V razredu kamionov so ob odsotnosti ruskih posadk ekipe Kamaz in beloruske ekipe MAZ, v ospredje stopili češki predstavniki. Na prvem mestu je tako Martin Macik z Ivecom Powerstar, na drugem pa Aleš Loprais s Prago.

Dirkače danes čaka 430 kilometrov od Sea Campa do Alule.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MANSORY se je lotil še ene predelave MASERATIJA MC20

Poslovil se je Ken BLOCK