in ,

BIZZARRINI GIOTTO, športnik z V12 motorjem, ki ga je oblikoval GIUGIARO

Superšportnik iz Italije se ponaša s karoserijo iz ogljikovih vlaken in samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko.

Bizzarrini je ustanovil Giotto Bizzarrini, nekdanji inženir Ferrarija in Alfe Romea, ki je v 60-ih letih prejšnjega stoletja poskrbel za izdelavo vrhunskih športnih avtomobilov, omejenih na majhne količine. Preden je šel svojo pot, je bil nadarjen inženir neposredno vpleten v razvoj ikoničnih avtomobilov kot sta 250 GTO in 250 GT SWB “Breadvan”. Ne samo to, preko svojega inženirskega podjetja Societa Autostar je delal tudi na prvem Lamborghinijevem V12 motorju.

Delal je tudi za Iso Rivolta, preden je leta 1964 ustanovil Societa Prototipi Bizzarrini (Bizzarrini S.p.A). Preden je podjetje leta 1969 propadlo, so v tovarni v Livornu sestavili približno 140 vozil. Gremo na leto 2020, ko je podjetje Pegasus Brands pridobilo pravice do imena Bizzarrini v želji, da oživi to blagovno znamko. V življenje so vrnili 5300GT, ki je bil omejen na 24 primerkov, sedaj pa Bizzarrini predstavlja povsem novi superšportnik.

Bizzarrini Giotto je poklon ustanovitelju podjetja, ki je v 60-ih delal za Ferrari in Alfo Romeo.

Giotto, ki sta ga oblikovala Giorgetto Guigiaro in njegov sin Fabrizio, oživlja partnerstvo, ki sega v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je Giorgetto delal na 5300GT v času svojih prvih dni pri Bertoneju. Nizek superšportnik s karoserijo iz ogljikovih vlaken ponosno nosi ime ustanovitelja podjetja in ima oblikovne poteze, ki spominjajo na 5300GT. Seveda je najbolj očitna sprememba postavitev motorja v sredini zadka, medtem ko je imel avto iz 60-ih pogonski sklop spredaj.

Novi superšportnik, ki kupcem ne bo na voljo pred letom 2025, bo stal krepko čez dva milijona dolarjev.

Ko že govorimo o motorju, je to atmosferski V12, povezan z osem stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko. Rečeno je bilo, da je pogonski sklop ekskluziven za Giotto, njegov razvoj pa nadzira Chris Porritt, ki je vodil inženiring pri Aston Martinu, Rimcu in Tesli. Dodatne informacije o avtomobilu za zdaj niso na voljo, več tehničnih specifikacij pa bo razkrito v poznejšem času letošnjega leta. Testiranje je načrtovano za začetek leta 2024, kar pomeni, da je malo verjetno, da bodo dobave prvih vozil potekale pred letom 2025. Tudi o cenah ni govora, a zagotovo ne bo poceni, če upoštevamo, da 5300GT s pogonom Chevrolet V8 stane približno 2 milijona dolarjev.

      

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MAZDA CX-90 obljublja tri vrste SEDEŽEV in ŠPORTNO noto v duhu MX-5

Unikatni BUGATTI CHIRON PROFILEE prodan za 12 milijonov EVROV