in , ,

Ali se morda vrača FORD CAPRI kot električni avtomobil?

Po besedah evropskega menedžerja Forda retro zunanja podoba ne pride v poštev, vsekakor pa so zanimiva stara imena.

Nekatera legendarna imena, kot je Fiesta, so pri Fordu enostavno pustili izginiti, medtem pa druga imena proslavljajo srečno rojstvo. Tako se je pred nekaj leti na primer vrnila Puma kot majhen SUV. V pogledu na bodoče širitve ponudbe električnih avtomobilov v Evropi, se v prvo vrsto sedaj postavlja eno zelo znano ime: Capri.

Ford Capri je nedvomno ena od ikon znamke v Evropi. Med letoma 1968 in 1986 je bilo izdelanih skoraj 1,9 milijona primerkov. V obdobju, ki je sledilo, so obstajala razmišljanja o novi izdaji, še posebej, ker je Ford v ZDA nekaj časa stavil na retro dizajn. Leta 2003 je bila na sejmu IAA razstavljena študija Visos, ki je mešala elemente Caprija z nekakšnimi stranskimi škrgami in obliko stranskega stekla, s konceptom Volva C30, ki temelji na platformi Focus. 20 let pozneje se na temo imena Capri znova nekaj premika, saj so kolegi iz Autocar v okviru predstavitve novega Forda Explorerja na osnovi VW platforme MEB govorili z evropskim glavnim oblikovalcem Amkom Leenartsom, ki izključuje retro dizajn, kot naj bi bil primer pri prihodnjem Renaultu 5. “Retro dizajni nas ne pripeljejo nikamor. Vedno gre za povsem novo interpretacijo in zaradi tega je to zanimivo.

Fordova študija Visos iz leta 2003

In tako pridemo do novega Explorerja, ki bo v Evropi kot električno vozilo prevzel ime svojega velikega ameriškega brata, ki na stari celini ni več v ponudbi. Naslednji model bi lahko že bil omenjeni Capri, ki bi ga za tržno privlačnost lahko spremenili v križanca. Po prvi rekonstrukciji Autocarja naj bi imel hipotetični Capri EV enako arhitekturo kot Explorer in doseg 400 do 500 kilometrov. Vemo, da bo ameriška znamka leta 2024 predstavila drugi električni SUV, ki temelji na VW platformi MEB in ki pogojno nosi ime “Sport Crossover“. Ali gre tukaj že za Caprija? Na to spominjajo vsaj LED dnevne luči v napovedniku, ki spominjajo na dvojne žaromete Caprija III. Leta 2022 je Ford projiciral na stavbo svoje tovarne v Kölnu silhueto avtomobila z jasno padajočo linijo strehe. To je kazalo bolj na kupejevski SUV kot običajni SUV. Ko gre na osnovi platforme MEB za kupe SUV, seveda pridejo na misel modeli VW ID.5 in njegova sestrska modela Audi Q4 e-tron Sportsback in Škoda Enyaq Coupe.

V Fordovem napovedniku električnih vozil, naj bi pri desnem Sport Crossoverju šlo za Capri.

Tu sta še električna Puma in že znani Mustang Mach-E. Pri slednjem so že uporabili legendarno ime in nežen retro dizajn. Ford želi v šestih letih izdelati 1,2 milijona enot dveh novih električnih modelov (Explorer in morda Capri), torej okrog 100.000 enot na model in leto. Poleg Caprija naj bi Ford razmišljal o številnih drugih vrnitvah. Konec leta 2021 je stran Ford Authority odkrila registracijo sedmih imen blagovnih znamk in sicer Capri, Cortina, Escort, Granada, Orion, Excursion in Thunderbird. Sama registracija imen seveda še ne pomeni, da bo ameriški proizvajalec te modele tudi izdeloval. Toda medtem bi lahko bile postavljene prve smernice za novo pot znamke.

Leta 2022 je Ford na pročelje svoje tovarne v Kölnu s projekcijo dal prvi namig na novo vozilo – morda Caprija?

           

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BMW i5 ujet med TESTIRANJI v EKSTREMNIH pogojih

Kupite lahko edini TVR CERBERA SPEED 12 za običajne ceste