in , ,

Tiguan, T-Roc in Passat bodo zadnji VW modeli z BENCINSKIMI in DIZELSKIMI MOTORJI

Golf 9 naj bi bil le še popolnoma električen, prihodnost Pola pa je po besedah izvršnega direktorja Thomasa Schäferja na splošno zelo mračna.

Kam bo vodila pot VW v naslednjih nekaj letih? V intervjuju za spletno stran Automobilwoche, je šef VW-ja Thomas Schchäfer spregovoril o prihodnosti znamke iz Wolfsburga. Pogovor se je neizogibno vrtel okrog električnih vozil in s tem tudi začetka konca avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje. V ta namen je Schäfer razkril, da je lansiranje novih vozil z motorji na notranje izgorevanje na trg skoraj končano.

Volkswagen želi še letos lansirati naslednjo generacijo Passata (samo karavan) in Tiguana. Leta 2024 bo sledil Tayron (kompaktni športni terenec za Kitajsko), leta 2025 pa bo na voljo prenovljeni T-Roc. Po besedah Schäferja bodo to zadnja vozila z motorji na notranje izgorevanje naslednje generacije, ki bodo nato na voljo do leta 2030. “T-Roc je zadnji novi model z motorjem na notranje izgorevanje v Evropi, ki ga vidimo na obzorju. Seveda bodo drugi modeli dobili večje nadgradnje. Toda povsem nova vozila pa potem niso več načrtovana, vsaj do zdaj ne.” In kaj je z Golfom? V letu 2024 bodo opravili veliko nadgradnjo, da bo model osme generacije ostal svež in konkurenčen do konca desetletja. Deveta izdaja z motorji na fosilna goriva ni načrtovana, čeprav vodstvo VW-ja tega ne izključuje povsem. “Če se bo svet do leta 2026 ali 2027 razvijal povsem drugače od pričakovanj, potem lahko na trg pripeljemo tudi povsem novo vozili. Vendar pa tega ne verjamem. Zaenkrat to ni načrtovano.

VW ID.2all, električen mali avtomobil, ki bo najverjetneje naslednik modela Polo, ki bo kot žrtev novega emisijskega standarda Euro7 ukinjen.

Na drugem mestu pa je Schäfer nakazal konec Pola, saj bo zaradi prihajajočega emisijskega standarda EURO 7 mali avtomobil s hibridnim pogonom postal predrag. Povedal je, da bo na koncu stal enako kot ID.2all od leta 2025: “Moramo se vprašati, ali je to sploh še smiselno prodajati majhen avto z motorjem na notranje izgorevanje.” Istočasno je še dodal, da naj bi bil model e-Up postopno opuščen do sredine leta 2024. Nato naj bi prišel leta 2026 mali električen SUV in bi lahko nosil ime ID.Tiguan. Podjetje namerava ohraniti ikonična imena, zato se oznaki Golf ali Tuguan po koncu dobe motorjev na fosilna goriva ne bosta umaknili. Schäfer je povedal, da električnega golfa ne bodo izdelovali na platformi MEB/MEB+, zgrajen naj bi bil na prihajajoči platformi SSP. Torej po letu 2028.

Volkswagen namerava od leta 2033, torej dve leti pred začetkom prepovedi prodaje novih avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje v Evropski skupnosti, v Evropi prodajati samo še električne avtomobile.               

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prenovljena MAZDA3 z novo BARVO in modernejšimi TEHNIKALIJAMI

Znani so PRVI uradni PODATKI o električnem RENAULTU 5