in ,

Znani so PRVI uradni PODATKI o električnem RENAULTU 5

Bilo je januarja 2021, ko je Renault nakazal vrnitev legendarne »Petke« z istoimenskim konceptom, ki ga bo poganjala električna energija.

Pred premiero proizvodnega modela naslednje leto je francoska znamka končno razkrila nekaj predhodnih tehničnih specifikacij. Novinec bo temeljil platformi CMF-B EV in si bo delil 70 odstotkov delov s kombilimuzinskim Cliom in modelom Captur, ki prav tako temeljita na arhitekturi CMF-B.

Z uporabo obstoječih delov bo Renault zmanjšal proizvodne stroške za 30 odstotkov v primerjavi z Zoejem, ki ne bo dočakal naslednje generacije. Ena večjih razlik med obema majhnima električnima voziloma bo predstavljalo število baterijskih modulov, saj bo imel prihajajoči model samo štiri velike module, razporejene v enem sloju, medtem ko Zoe uporablja dvanajst manjših modulov.

To bo Renaultovim inženirjem omogočilo, da se znebijo odvečnih 15 kilogramov. Obljubljajo tudi večjo energijsko gostoto kot paket Zoe in večjo togost podvozja z boljšo integracijo baterije v platformo okoli njega. Debelejša tla bodo zmanjšala raven hrupa, vibracij in grobosti (NVH).

Z veseljem poročamo, da namerava Renault novo »Petko« opremiti z večtočkovnim vpetjem na zadnji osu, kar je v B-segmentu redkost. Da ne pozabimo, pri Alpine so potrdili, da bodo predstavili lastno različico nove generacije R5, in lahko ste prepričani, da bo v celoti izkoristil prednosti neodvisnega zadnjega vzmetenja in da bo električna kombilimuzina ponujala veliko užitkov pri vožnji po ovinkasti cesti. Baterija bo nameščena na tleh, da bo težišče čim nižje, s čimer bo avto karseda okreten.

Podjetje iz Boulogne-Billancourta zaenkrat še molči o zmogljivostih, omenjajo le, da bo R5 uporabljal električni motor s tehnologijo, ki izhaja iz Megana E-Tech Electric. Premogel pa bo novo notranjo arhitekturo, ki ne bo le zmanjšala velikosti motorja, temveč tudi njegovo težo.

1 komentar

Komentiraj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Tiguan, T-Roc in Passat bodo zadnji VW modeli z BENCINSKIMI in DIZELSKIMI MOTORJI

Primerjava: Lamborghini REVUELTO in Ferrari SF90 STRADALE