in ,

HONGQI L5: Najdražji in najbolj luksuzni avtomobil KITAJSKE

Tudi druga generacija azijskega oziroma kitajskega razreda S stavi na retro optiko.

Poleg električnih modelov in evropskih avtomobilov je bil na avtomobilskem salonu v Šanghaju predstavljen tudi domnevno najdražji in najrazkošnejši avtomobil med domačimi izdelki kitajskih proizvajalcev, paradni konj znamke, druga generacija Hongqi-ja L5.

Hongqi je morda nekaterim bralcem znan kot nekdanji proizvajalec Audi 100 C3, imenovanega “Red Flag” – seveda kitajske kopije modela iz Ingolstadta, namenjene vladajoči strukturi. Medtem se vlada Ljudske republike oskrbuje z reprezentativnimi modeli. Toda L5 je največ, kar je prosto dostopno pri znamki na zasebnem trgu. Glede na fotografije je to luksuzna limuzina z izrazito retro videzom, ki ga je navdihnila preteklost in daje določen občutek Rolly-Roycea, zlasti zadaj in v bočnem pogledu, kjer je britanski pridih nezamenljiv. Oblikovno naj bi L5 spominjal na Hongqi CA72, ki je bil leta 1958 prvi kitajski luksuzni avtomobil. Sledil mu je CA770 kot uradna limuzina funkcionarjev.

Ob pogledu na zadek in bok avtomobila ne moremo odmisliti, da so se Kitajci spogledovali po prestižni britanski znamki Rolls Royce.

Po informacijah znamke, je dizajn posodobljen, nova pa je tudi notranjost. Pravzaprav je to drugo generacijo Hongqi L5 težko ločiti od predhodnika, ki je bil predstavljen leta 2014, saj je dizajn kljub izboljšavam praktično enak. Spremembe vključujejo višjo kromirano masko, preoblikovan odbijač s črno kromiranim spodnjim delom in nove dnevne luči. Seveda ne manjkajo niti kromirani elementi, kot so okenski okvirji, vratne kljuke in kolesna platišča. Žarometi v retro slogu, ki so zelo podobni žarometom prejšnjega modela, so vgrajeni v blatnike, kar je roko na srce zelo staromodna rešitev – če odmislimo izgled, o katerem se lahko krešejo mnenja. Model, prikazan v Šanghaju, ima tudi dvobarvno modro-belo karoserijo.

Notranjost je zmes klasike in sodobnosti in je tako kot povsod stvar okusa posameznika.

V notranjosti L5 združuje klasiko s sodobnostjo, s preprostim dvokrakim volanom, vendar z armaturno ploščo, ki je v celoti sestavljena iz zaslonov s tremi različnimi merilniki in prikazi, čeprav so ohranili veliko fizičnih kontrolnikov za različne kontrole vozila. Nekakšen direndaj bi lahko rekli. Čeprav Hongqi ni razkril nobenih podrobnosti o novem L5, se govori, da bo ga poganjal 6,0-litrski V12 motor, ki ga najdemo tudi v predhodniku, kjer zagotavlja 408 KM in 550 Nm navora. Podatki, ki osupljivo spominjajo na Mercedes 600 SE serije 140 iz leta 1991, ko se je začela proizvodnja tega modela. Vendar je bil predhodni Hongqi L5 s 3.150 kilogrami bistveno težji.

Hongqi L5, najdražji in najprestižnejši avtomobil Kitajske, naj bi preračunano iz domače valute Juan stal zajetnih 800.000 evrov!?

O ceni novega modela Hongqi L5 ni nič znanega, vemo pa, koliko je stal predhodni model in to neverjetnih 6 milijonov. No, če smo natančni, gre za 6 milijonov juanov, kar po današnjem menjalnem tečaju znese skoraj 800.000 evrov!?!? Halo? Verjamem, da bi se tisti, ki bi imeli dovolj denarja v žepu ali denarnici, raje odločili za sodobnejši (po zunanjosti in notranjosti) Mercedes Maybach, ki bi bil povrhu še cenejši….                            

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SPEKTAKULAREN let skozi PORSCHE Museum v Stuttgartu

Lastniki BMW-jev lahko uporabljajo pametne telefone ANDROID kot ključe