in , ,

FORD FIESTA se poslavlja zaradi proizvodnje ELEKTRIČNEGA športnega terenca

Zadnji primerek Fieste bo tekoče trakove zapustil 7. julija v Fordovi tovarni v Kölnu v Nemčiji.

Oktobra 2022 je družba Ford Motor Company napovedala, da bo s poletjem 2023 ukinila model Fiesta, enega svojih najpomembnejših in najbolj priljubljenih modelov v Evropi.

Po poročanju časnika Autocar je prišel čas za slovo, saj bo zadnji primerek vozila Ford Fiesta s tekočega traku kölnske tovarne zapeljal 7. julija.

Ford bo Fiesto umaknil, da bi naredil prostor za električni SUV Ford Explorer, ki ga bodo izdelovali v Cologne Electric Vehicle Center, ki so ga uradno odprli 12. junija. “Odločili smo se, da bomo svoje prvo velikoserijsko električno vozilo izdelovali tukaj v Kölnu,” je decembra 2022 za Autocar povedal Martin Sander, generalni direktor družbe Ford Model e Europe.

V tovarni, kjer so doslej izdelovali model Fiesta, bodo v prihodnje s tekočih trakov prihajali električni Explorerji.

“Prihaja trenutek, ko potrebujemo prostor za potrebe gradnje, saj obrat za proizvodnjo Fieste spreminjamo v povsem električni obrat. Zato smo se morali odločiti, da ustavimo proizvodnjo Fieste.”

Električni srednje velik (po evropskih standardih) SUV, ki temelji na platformi MEB za električna vozila skupine Volkswagen, bo Fordov prvi velikoserijski električni osebni avtomobil, izdelan v Evropi.

Ford še ni razkril podrobnosti o pogonskih sklopih, kljub temu pa so sporočili, da Explorer EV ponuja “odzivne in prefinjene” baterijske električne pogonske sklope s pogonom na zadnji kolesi ali pogonom na vsa štiri kolesa, ki bodo omogočali hitro polnjenje z enosmernim tokom od 10 do 80 odstotkov v zgolj 25 minutah.

Ford pričakuje, da bo do leta 2026 v Evropi v okviru svojega oddelka Model e prodal 600.000 električnih vozil letno. Pred tem so pri podjetju napovedali, da bodo od leta 2030 v Evropi prodajali le električna vozila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zlati LAMBORGHINI Urus od predelovalca MANSORY

Ferrari 308 GTB je izjemno REDEK model iz STEKLENIH vlaken