in , ,

VW prevzema 5% delež v družbi XPeng in razkriva več o poslu Audi-SAIC

Proizvajalca bosta skupaj razvila dve električni vozili srednjega razreda za Kitajsko, ki bosta predstavljeni leta 2026.

Skupina Volkswagen je presenetljivo prevzela 5-odstotni delež v zagonskem podjetju za električne avtomobile XPeng. Z naložbo v višini 700 milijonov ameriških dolarjev želi nemško podjetje okrepiti svoj položaj na kitajskem avtomobilskem trgu. Poleg dogovora s podjetjem XPeng je skupina VW Group objavila dodatne podrobnosti o sodelovanju med Audijem in SAIC. Po navedbah avtomobilskega proizvajalca je cilj obeh poslov “hitro vstopiti v nove segmente strank in trga” ter tako izkoristiti potencial hitro rastočega kitajskega trga e-mobilnosti.

V okviru tehnološkega okvirnega sporazuma znamke Volkswagen s podjetjem XPeng bosta podjetji najprej skupaj razvili dva električna modela srednjega razreda znamke VW za kitajski trg. Električna vozila bodo dopolnila Wolfsburgov portfelj izdelkov MEB, na Kitajskem pa bodo predvidoma predstavljena leta 2026. Kot del tesnega in dolgoročnega strateškega sodelovanja bo skupina VW Group v družbo XPeng vložila približno 700 milijonov USD, kar ustreza 4,99-odstotnemu deležu po 15 USD na ADS, pri čemer je 1 ADS (American Depositary Share) enakovredna dvema delnicama razreda A. S povečanjem kapitala je skupina postala tudi delničarka družbe XPeng in pridobila mesto opazovalke v upravnem odboru družbe XPeng.

VW si je z investicijo 700 mio. dolarjev zagotovil 5% delež kitajskega podjetja XPeng.

Z družbo XPeng smo dobili še enega močnega partnerja, ki je eden vodilnih proizvajalcev ključnih tehnologij na Kitajskem. V konkurenčnem in dinamičnem tržnem okolju uporabljamo prednosti družbe Volkswagen in naših partnerjev, da ustvarimo sinergije in hitreje ponudimo dodatne izdelke na trgu. Pri tem se osredotočamo na posebne potrebe naših strank na Kitajskem. Hkrati želimo znatno optimizirati stroške razvoja in nabave,” je povedal Ralf Brandstätter, član upravnega odbora družbe Volkswagen AG za Kitajsko. V zvezi s sporazumom med Audijem in SAIC Motor sta obe strani podpisali strateški memorandum za nadaljnjo širitev obstoječega sodelovanja. To vključuje skupne razvojne dejavnosti, ki bodo “hitro in učinkovito” razširile Audijevo ponudbo popolnoma povezanih električnih vozil v premium segmentu. Sodelovanje se začne z električnimi modeli v segmentu, v katerem Audi na Kitajskem še ni zastopan. “Po prvih dveh uspešnih letih sodelovanja zdaj krepimo svojo dolgoročno zavezanost podjetju SAIC. Naš cilj je, da skupaj hitro in učinkovito razvijemo naslednjo generacijo vrhunskih vozil ICV ‘na Kitajskem za Kitajsko’. Še tesnejše sodelovanje z lokalnim partnerjem, kot je SAIC, podpira Audijev cilj, da na Kitajskem ustvari premium tržni segment za popolnoma električne in popolnoma povezane avtomobile,” pa je povedal Jürgen Rittersberger, član upravnega odbora AUDI AG za finance, IT in pravne zadeve.

VW je razkril tudi dodatne informacije o sodelovanju Audija in SAIC Motors.

Oba sporazuma vključujeta tudi načrtovani prihodnji skupni razvoj novih lokalnih platform za naslednjo generacijo inteligentnih, popolnoma povezanih vozil (ICV). To bo privedlo do nadaljnje širitve ponudbe izdelkov skupine VW na Kitajskem “v posebej obetavnih segmentih kupcev in trga“. O podrobnostih sodelovanja na prihodnji E-platformi se bodo Volkswagen in njegovi partnerji še pogajali. Odgovornost za razvoj novih modelov VW bo prevzelo nedavno ustanovljeno podjetje Volkswagen Group China Technology Company (VCTC), ki bo sodelovalo s podjetjem XPeng.

      

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

CHEVROLET Traverse z NOVIM štirivaljnikom in BREZPOTNO opremo Z71

NISSAN Z Nismo prinaša več MOČI in bolj DIRKAŠKE zmogljivosti