in , ,

AUDI Q4 e-tron dobiva 210 kW motor iz modela ID.7

Novi pogon ne prinaša le večje moči, temveč tudi daljši doseg tega električnega SUV-ja.

Audi posodablja model Q4 e-tron. Kompaktni SUV je dobil podobne spremembe kot sestrska modela VW ID.4 in 5: na zadnji osi je novi motor z močjo 210 kW zamenjal motor z močjo 150 kW. Spremembe so tudi pri baterijah.

Vse različice Audi Q4 e-tron imajo tako kot doslej neto baterijo s 77 kWh, vendar se lahko baterija modelov s pogonom na vsa kolesa zdaj polni z največ 175 kW, medtem ko je pri modelu s pogonom na zadnji kolesi največja možna moč 135 kW. Pri daljših procesih polnjenja pa je pomembna povprečna zmogljivost polnjenja, ki je očitno enaka za vozila s pogonom na zadnji kolesi in vozila s pogonom na vsa štiri kolesa. Polnjenje od 10 do 80 odstotkov namreč pri vseh različicah traja približno 28 minut. Do sedaj so bile očitno uporabljene tudi različne baterije. Čeprav so imele enako zmogljivost shranjevanja in enako največjo moč polnjenja (135 kW), so imele različno povprečno moč polnjenja. Modeli s pogonom na zadnji kolesi so se na primer polnili 29 minut, modeli s pogonom na vsa kolesa pa precej počasneje, in sicer 35 minut.

Poleg tega, da Q4 e-tron dobiva zmogljivejši motor, se bo povečal tudi njegov doseg…

Poleg tega so vsi avtomobili Audi Q4 e-tron dobili nov sinhroni motor s trajnimi magneti (PSM) z 210 kW na zadnji osi. Ta motor je debitiral v VW ID.7, zdaj pa je na voljo tudi v VW ID.4/5. Poleg za 60 kW večje moči je motor tudi učinkovitejši, kar omogoča večji doseg. Vendar je Audi za zdaj navedel le največjo vrednost: do 562 kilometrov v ciklu WLTP. Še vedno je na voljo model s pogonom na zadnji kolesi in dva modela s pogonom na vsa kolesa, vendar so bile zaradi večje zmogljivosti spremenjene nekatere oznake modelov. Tako model Q4 40 e-tron s 150 kW postane model 45 z 210 kW, najvišja različica pa ima zdaj v imenu 55 namesto številke 50. Tu se moč poveča z 220 na 250 kW. Pri slednji bo verjetno šlo za enako kombinacijo kot pri modelu Cupra Tavascan VZ: znani asinhroni motor spredaj, novi motor z 210 kW pa zadaj.

 Q4 45 e-tronQ4 45 e-tron quattroQ4 55 e-tron quattro
PogonRWD 210 kWAWD 210 KWAWD 250 kW
0-100 km/h6,7 Sek.6,6 Sek.5,4 Sek.
Baterija77 kWh77 kWh77 kWh
DC- zmoglj. polnjenja135 kW175 kW175 kW

Q4 45 e-tron quattro ohrani svoje ime, vendar ima zdaj 210 namesto 195 kW. To pomeni, da ima ta različica s pogonom na vsa kolesa zdaj popolnoma enako moč kot model s pogonom na zadnji kolesi. Verjetno ima avtomobil enako strojno opremo kot model z močjo 250 kW, vendar je moč programsko zmanjšana na 210 kW. Po naključju je tudi tukaj največja sistemska moč enaka moči motorja zadaj. Poleg tega ima Q4 e-tron izboljšano nastavitev krmiljenja in tri podvozja (standardno podvozje, športno podvozje in podvozje z nadzorom blažilnikov). Novost med opcijskimi asistenti je asistirana menjava voznega pasu. Izboljšana je tudi serijska oprema: MMI Navigation plus, Connect Navigation & Infotainment in 10,25-palčni instrumentni zaslon so zdaj serijski. Zadnja vrata so zdaj serijsko električno pomična, sprednji sedeži pa so zdaj tudi vedno ogrevani.

Izboljšan Audi Q4 e-tron bo mogoče naročiti že od 26. septembra naprej…

Druga novost je zvok vožnje, ki je značilen za posamezen model. Ta zvok, ki se prek zvočnikov oddaja navzven in navznoter, se ne sliši več le pri hitrosti 25 km/h, temveč vse do najvišje hitrosti. Zvok se spreminja glede na obremenitev in hitrost. Q4 e-tron bodo še naprej izdelovali v tovarni v Zwickauu, od konca leta pa ga bodo izdelovali tudi v Bruslju. Po navedbah Audija je to odziv na veliko povpraševanje. Tudi Q8 e-tron (in prej Audi e-tron) se bo izdeloval v Bruslju. Nove različice Q4 e-tron še niso vključene v cenik PDF ali konfigurator, zato poznamo le osnovno ceno, ki zdaj znaša 52.950 evrov. To pomeni, da se je vstopna cena zvišala za nekaj več kot 1.000 evrov. Nove različice bo mogoče naročiti od 26. septembra.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

LEXUS za oktober napoveduje novo ŠTUDIJO

ŠTUDIJA razkriva, kako SLABO je poskrbljeno za VAROVANJE osebnih podatkov v AVTOMOBILIH