in , ,

NISSAN Concept 20-23: Napoved serijske električne MICRE

Škarjasta vrata, zadnji spojler, predelana karoserija in še več – tako bi lahko izgledala nova Nissan Micra, ki bo na trg prišla leta 2025.

Zaposleni v Nissanovem oblikovalskem centru v Londonu so si za dvajseti rojstni dan sami podarili darilo: zasnovali so Nissan Concept 20-23. Kot da dizajn ni dovolj spektakularen, je bilo “športno mestno e-konceptno vozilo” zdaj predstavljeno na plavajoči barki.

Ime Concept 20-23 je kombinacija starosti oblikovalskega centra (20 let) in Nissanovih tradicionalnih številk 2 (japonsko “ni”) in 3 (“san”). S polkrožnimi svetlobnimi obroči ima razstavni avtomobil svetlobni podpis prihajajočega modela Nissan Micra. Tudi zunanje mere bodo verjetno podobne. Poleg tega ima veliko športnih trikov, kot so izjemno široki kolesni loki, tesno nameščena kombinacija koles in pnevmatik, škarjasta vrata in zadnje krilce. Strokovnjaki za oblikovanje so morali oblikovati majhen avtomobil, s katerim bi se želeli vsak dan voziti po Londonu. Rezultat pa je bolj podoben vozilu za dirkališče. Študija s tremi vrati je zasnovana za dobro aerodinamiko, piše Nissan. Za nas je bolj podobna “ustvarjanju vtisa za vsako ceno“.

Nissan je svoj Concept 20-23 zasnoval za urbano vožnjo, čeprav je oblika vozila bolj namenjena dirkalnim stezam…

Nizko nameščen prednji del vozila usmerja zračni tok k zavoram in ga skozi reže za sprednjimi kolesi usmerja nazaj. Dodatni zračniki na vrhu blatnikov so zasnovani tako, da zmanjšujejo zračni tlak v kolesnih lokih. Na prehodu med vetrobranskim steklom in streho je vgrajen tudi tanek dovod zraka, ki potnike med vožnjo oskrbuje s svežim zrakom. Ob straneh je karoserija zelo nagubana. Krivina kolesnih lokov se nenadoma konča na ravni spodnjega dela vrat. Na zadnjem delu se strešni nosilci združijo v veliko krilo. Kljub njegovi velikosti vidljivost zadaj ne bi smela biti poslabšana. Zadaj so luči sestavljene iz tankih LED polkrogov, prav tako kot spredaj. Vodoravna črta, ki določa obris prtljažnih vrat in se razteza po celotni širini vozila, ustvarja nasmejan obraz.

Notranjost je zasnovana dokaj futuristično, volan pa je bolj podoben igralni konzoli…

Čeprav je Concept 20-23 zgolj razstavni avtomobil, so oblikovalski strokovnjaki ustvarili tudi ustrezno notranjost. Skozi navzgor pomična škarjasta vrata vstopite v dirkalni kokpit z nizko nameščenimi školjkastimi sedeži. Ti imajo na višini stegen celo navzgor obrnjeno oporo – domnevno zato, da se lahko bolje oprimete v krivini. Volan je bolj podoben igralni konzoli kot volanu. Kot je pri dirkalnikih običajno, ga zasedajo številni gumbi in možnosti nastavitev. Za njim so nameščene lopatice in druga stikala. Na slikah nismo mogli odkriti zaslona.

Tako zadnje kot tudi prednje luči so v obliki LED polkrogov…

Oblikovna študija je očitno namenjena predstavitvi Nissana Micre za ljubitelje motošporta. Serijski model, ki bo na trg prišel okoli leta 2025, bo verjetno videti precej manj športno. Tako kot pri Renaultu 5 je osnova nova platforma CMF-BEV. To pomeni, da bodo omejitve glede pogonske moči verjetno ozke. Morebitna različica Nismo bo imela tudi spojlerje in podobno, vendar ne bo imela veliko več moči kot meščanske različice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SCANIIN vlačilec na SONČNI pogon ima potencialni doseg 10.000 KILOMETROV

IWC Schaffhausen predstavil URI, ki ju je navdihnil MERCEDES razreda G