in , ,

VOLVO EM90 na prvih URADNIH fotografijah

Vsak avtomobil, ki ga začnejo prodajati na Kitajskem, mora dobiti pečat Ministrstva za industrijo in informacijsko tehnologijo. V postopku homologacije prihodnjega modela na spletnem mestu MIIT se pred začetkom prodaje na trgu objavijo fotografije. V nekaterih primerih je zasnova vozila prikazana več tednov pred dejansko premiero. Tako je tudi v primeru Volvovega prvega minivana EM90, ki je bil predstavljen na nekaj slikah, na katerih je prikazana celotna zunanjost.

Kot smo domnevali, zlahka ugotovimo, da električni minivan očitno temelji na modelu Zeekr 009, saj so vsi stebrički videti enaki. Enako lahko rečemo tudi za postavitev stranskih ogledal, vratnih kljuk in kamer na blatnikih. Vendar ima EM90 preoblikovano sprednjo masko z drugačnimi žarometi, da bi se oblikovno uskladil z drugimi Volvi. Prav tako se je izognil bleščeči maski rešetke iz donorskega avtomobila in jo nadomestil s ploščo v barvi karoserije z majhnimi izrezi, ki domnevno svetijo.

Tudi zadnji del je bil preoblikovan, da bi bolje ustrezal Volvovi celostni podobi, vendar lahko po obrisu zadnjih vrat in položaju kamere pod registrsko tablico sklepate, da gre za enak model. EM90 je videti manj markanten od modela 009, kar je po našem mnenju bolje, vendar vsak naj se odloči po svoje. Ker gre za prvi vstop švedske znamke v segment minivanov, je škatlasti primerek pomemben odmik od tradicionalnega nabora SUV-jev, limuzin in kombijev.

Tudi zadnji del je bil preoblikovan, da bi bolje ustrezal Volvovi celostni podobi, vendar lahko po obrisu zadnjih vrat in položaju kamere pod registrsko tablico sklepate, da gre za tesnega sorodnika modela Zeekr 009.

Tem slikam je priloženih nekaj začetnih tehničnih specifikacij. Po podatkih, objavljenih na spletni strani MIIT, je Volvo EM90 dolg 5206 mm, širok 2024 mm in visok 1859 mm. Na voljo bo z 19- in 20-palčnimi platišči za šestsedežni električni družinski prevoznik, ki bo tehtal 2763 kilogramov.

Medosna razdalja se ujema z medosno razdaljo modela Zeekr 009, ki med sprednjo in zadnjo osjo meri 3205 mm. Geelyjeva premium znamka, ustanovljena leta 2021, prodaja tudi svoj minivan z bolj fanatično postavitvijo 2+2, vendar bomo morali počakati in videti, ali namerava tudi Volvo predstaviti bolj luksuzno izpeljanko. To bi se lahko zgodilo glede na to, da sta Buick GL8 in Lexus LM prav tako na voljo le z dvema sedežema na zadnjih sedežih.

Medtem ko imata ta dva tekmeca motorje z notranjim izgorevanjem, je na spletni strani MIIT navedeno, da ima EM90 zadaj nameščen električni motor z močjo 200 kilovatov, kar pomeni 270 konjskih moči.  Vendar pa moramo omeniti, da je Zeekr 009 opremljen tudi z dvema elektromotorjema skupne moči 536 KM in pogonom na vsa štiri kolesa. Ta zmogljiva različica bo od 0 do 100 km/h dosegla v samo štirih sekundah in pol.

Čeprav baterija ni omenjena, ima Zeekr 009 litij-nikelj-mangan-kobaltni paket podjetja CATL. Baterija s 140 kWh zadostuje za 822 kilometrov na podlagi lokalnega kitajskega testnega cikla CLTC (China Light-Duty Vehicle Test Cycle). Na voljo je tudi manjši 116-kWh paket s 702 km.

Volvo EM90 bo uradno razkrit 12. novembra, ko se bodo začela prednaročila na Kitajskem, kjer bodo izdelovali minivan, ki ga označujejo kot “skandinavsko dnevno sobo na poti”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

KIA Ray EV: Majhen ELEKTRIČNI AVTOMOBIL za približno 20.000 evrov

TOYOTA FT-Se Concept kot NAPOVED električnega ŠPORTNEGA avtomobila