in , ,

CHRYSLER za leto 2025 načrtuje nov ELEKTRIČNI SUV

In Airflow Concept iz leta 2021 naj bi služil kot navdih novega vozila, pravi šefica znamke Feuell.

Nekoč ponosna ameriška blagovna znamka Chrysler je danes le še senca svoje nekdanje podobe. V prodaji sta le še kombi Pacifica in starajoča se limuzina Chrysler 300. Leta 2021, kmalu po združitvi s koncernom Stellantis, je znamka kot skoraj serijsko študijo predstavila eleganten električni avtomobil Airflow.

Dve leti pozneje se zdi, da bo iz avtomobila vendarle nekaj nastalo, čeprav ne takoj. Chryslerjeva šefinja Christine Feuell je povedala, da želijo električni SUV z dvema vrstama sedežev na trg poslati leta 2025. Model bo temeljil na platformi STLA-Large. Oblikovno se zgleduje po Chryslerjevem konceptu Airflow Concept, poroča Reuters.

Za novi SUV naj bi kot osnova služil koncept Airflow iz leta 2021

Oblika karoserije Airflow rahlo spominja na Polestar 2. Ko je bil konceptni avtomobil v začetku leta 2022 predstavljen na sejmu CES, je bilo rečeno, da bo serijska različica predstavljena leta 2025 – načrti se torej niso spremenili. Chrysler takrat ni zagotovil nobenih informacij o velikosti. STLA-Large podpira modele srednjega in zgornjega razreda. To naj bi vključevalo dolžine od približno 4,70 do 5,40 metra.

Tudi Jeep Wagoneer S, ki naj bi ga začeli izdelovati leta 2025, bo temeljil na platformi STLA-Large. Ideja, da bosta novinca sestrska modela, se zdi očitna. Stellantis je že leta 2021 zagotovil precej podrobne informacije o STLA-Large. Razpon naj bi bil do 800 km. Na platformi bodo temeljili tudi še neznani modeli znamk Alfa Romeo in Maserati. Na tej platformi je temeljila tudi študija Peugeot Inception, zato je verjetno načrtovan tudi enakovreden model znamke Peugeot. Študija je bila očitno štirivratna kupejevska limuzina športnih oblik, kot prikazujemo na spodnji fotografiji.

Jeep Wagoneer, ki naj bi na trg prišel leta 2024, prav tako temelji na platformi STLA-Large

Chrysler razmišlja tudi o novi limuzini, saj se proizvodnja druge generacije Chryslerja 300, ki je bila predstavljena leta 2011, počasi končuje. Po besedah Feuellove velikost limuzine še ni določena. Študija limuzine bo predstavljena v začetku leta 2024, več podrobnosti pa Feuellova ni navedla.

Na STLA-Large platformo pa Peugeot postavlja zanimivo kupejevsko študijo Inception

Prva generacija Chryslerja 300 je bila na trgu kot Chrysler 300C, druga pa kot Lancia Thema. Kot je bilo omenjeno, se njegova proizvodnja postopoma ukinja. Chrysler Pacifica se je pri nas do leta 2016 prodajal kot Chrysler Voyager. Po Feuellovih besedah bo Chrysler Pacifica “do konca desetletja” na voljo kot priključni hibrid. Ne vemo, kako se to sklada s Chryslerjevim načrtom, da od leta 2028 postane izključno električna znamka – priključni Pacifica bo morda postopoma ukinjen leta 2028.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BMW serije 7: Visoko AVTOMATIZIRANA VOŽNJA na ravni 3

Prodaja se roadster McLaren ELVA, ki je v lasti FERNANDA ALONSA