in , ,

Novi električni RENAULT TWINGO od leta 2025 za manj kot 20.000 evrov

Njegova bratranca bosta predstavljena na začetku leta 2024 (Renault 5) in leta 2025 (Renault 4).

Capital Market Day se je začel danes ob 14. uri, vendar je skupina presenetljivo najpomembnejše informacije objavila že danes zjutraj. Med njimi so načrti za uvedbo modelov Renault 5 in Renault 4 ter napoved novega modela Renault Twingo (ki je bil v sporočilu za javnost še vedno imenovan “Legenda”).

Že prej se je govorilo o električno gnanem subkompaktnem avtomobilu za manj kot 25.000 evrov. Te govorice so zdaj potrjene. Novi Twingo Electric ima tudi zelo podoben videz kot prvotni Twingo. Avtomobil bodo izdelovali v Evropi (morda Revoz?), na trg pa naj bi prišel leta 2025. Po navedbah Renaulta bo stal manj kot 20.000 evrov, njegova poraba energije pa bo znašala le 10 kWh/100 km.

Luca di Meo je na prireditvi Capital Market Day danes uradno napovedal prihod električnega Twinga

Renault želi z dogodkom prepričati vlagatelje, naj vložijo denar v električno divizijo Ampere, ki jo želi predsednik uprave skupine Luca de Meo v prvi polovici leta 2024 poslati na borzo. Oddelek, ki je bil ustanovljen 1. novembra, bo razvijal, proizvajal in tržil električne avtomobile. Vendar se bodo ti prodajali pod blagovno znamko Renault. Ampere bo uporabljal dve znani platformi za električne avtomobile, ki se zdaj preimenujeta:

– Platforma za majhne avtomobile CMF-B EV postane AmpR Small

– Platforma za kompaktne avtomobile CMF-EV postane AmpR Medium

Načrt Renaulta v pogledu električnih vozil do leta 2031 (v Nemščini)

Renault ima trenutno na trgu tri električne modele: električni Twingo, električni Zoe in električni Megane. Vendar pa Renault navaja število trenutnih električnih modelov kot “1“, verjetno zato, ker samo en model (električni Megane) trenutno temelji na eni od dveh električnih platform. Električni Scenic, ki je bil že podrobno predstavljen, bo na voljo v začetku leta 2024 – po vstopni ceni približno 40.000 evrov, kot je zdaj napovedal Renault. Kot je povedal de Meo, bo tudi prihajajoči Mitsubishijev električni SUV temeljil na platformi AmprR Medium.

V segmentu B (majhni avtomobili) bo kmalu predstavljen Renault 5. Serijska različica bo predstavljena februarja, na trgu pa naj bi se pojavila v prvem četrtletju leta 2024 – z dosegom 400 km in vstopno ceno okoli 25.000 evrov. Model bo opremljen s sistemom Reno Avatar, virtualnim kopilotom z umetno inteligenco. Renault 4 bo sledil leta 2025 kot “vsestransko vozilo za električno dobo”. Tako kot Renault 5 bo uporabljal platformo AmpR Small in imel enako informacijsko-zabavno opremo. Konceptno vozilo, prikazano na dogodku, kaže, da je naša upodobitev modela R4 oblikovno precej pravilna. Kot smo že omenili, bo leta 2025 predstavljen tudi Renault Twingo Electric, kar bi pomenilo, da bi imel Renault na trgu že pet električnih avtomobilov in ne le štirih, kot je navedeno v tabeli.

Električni Twingo bo v veliki meri zadržal videz starega modela, stal pa bo manj kot 20.000 evrov

Do leta 2031 naj bi se ta modelna paleta razširila “še za dve vozili druge generacije“, kar pomeni, da bo na voljo sedem električnih modelov. Na drugem mestu Renault piše, da želi leta 2027/2028 z drugo generacijo modelov Megane E-Tech Electric in Scenic E-Tech Electric doseči cenovno enakost z motorji z notranjim izgorevanjem. Na splošno naj bi Ampere z nižjimi stroški znižal cene e-avtomobilov za 40 odstotkov. Ampere bo poleg lastne palete izdelkov izdeloval tudi vsaj dva modela za Alpine, električni Nissan Micra in model za Mitsubishi. Ampere bo podpiral tudi elektrifikacijo znamke Dacia in zagotavljal programske rešitve za celotno skupino Renault.

Priložene fotografije so zajete iz videa prenosa prireditve.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

HYUNDAI: Električna revolucija v NAJVEČJI TOVARNI avtomobilov NA SVETU

HiPhi A: Superšportnik z 960 kW in 800-voltno TEHNOLOGIJO