in , ,

Nova DACIA Duster bo ponekod tudi RENAULT Duster

Vendar je ta različica mišljena za trge kot so Afrika, Južna Amerika ali Bližnji Vzhod.

Čeprav ga je dejansko zasnovala Dacia, se Duster na več mednarodnih trgih prodaja tudi pod Renaultovim logotipom. Ta strategija se izvaja že dve generaciji in nič drugače ni tudi z nedavno predstavljeno novo serijo modela. To dokazuje tudi sam francoski proizvajalec, ki je pravkar objavil prve fotografije novega SUV-ja z Renaultovimi emblemi.

Modeli Dacia so se na izvoznih trgih, kot je Južna Amerika (in nekoč tudi Rusija), vedno prodajali kot modeli Renault. Tako je bil na primer stari Sandero v Braziliji na voljo kot športni model R.S. s 150-konjskim bencinskim motorjem z naravnim polnjenjem. Ali pa Oroch, pick-up, ki temelji na prvi generaciji modela Duster. Kardian, prenovljeni Sandero Stepway, je povsem nov. Tako kot prejšnje generacije je tudi novi Duster na voljo kot Renault, spremembe pa se osredotočajo predvsem na sprednji del. Logotip romunskega avtomobilskega proizvajalca je zamenjal napis “Renault“, ki je v celoti in vidno viden na maski hladilnika.

Nenavadno je, da je znamka opustila tradicionalni diamantni emblem, ki ga je mogoče najti le še na zadku in pesto kolesa. To je verjetno posledica ozke rešetke hladilnika in novega emblema Dacia, saj bi bila vključitev romba verjetno predraga. Na zadku pa vidimo znameniti Renaultov znak. Drugi splošni oblikovni vidiki so enaki kot pri Dacii Duster, vključno z obliko odbijačev, žarometov (celo svetlobni podpis je enak), obliko koles, pokrovom prtljažnika itd. Tudi skupne mere so v osnovi enake: dolžina 4.343 mm, širina 1.810 mm, višina 1.656 mm in medosna razdalja 2.657 mm. Prtljažnik lahko sprejme do 472 litrov.

Tehnične podrobnosti še niso bile objavljene, vendar vse kaže, da bo šlo za enake pogonske enote, kot jih je napovedala Dacia. Z drugimi besedami: 1.6 Hybrid s 140 KM, 1.2 Turbo z 48-voltnim blagim hibridnim sistemom in 130 KM ter ECO-G 100 na zemeljski plin s 100 KM. Duster v različicah s pogonom 4×4 ponuja sistem “Terrain Control” s petimi načini vožnje: Auto, Snow, Mud/Sand, Off-Road in Eco. Dizelsko gorivo ni več na voljo za  Dacio Duster evropskega trga. Možno je, da bomo videli druge bencinske motorje, zlasti v Braziliji, kjer se pogosto uporablja etanolno gorivo iz sladkornega trsa. Duster z videzom Renaulta bodo sprva izdelovali v Turčiji, prodajali pa ga bodo v tej državi ter v regijah v Afriki in na Bližnjem vzhodu. V Evropi se bo model z logotipom Dacia proizvajal v Romuniji.

Tudi nova Dacia Duster se bo na nekaterih trgih sveta prodajala z Renaultovim logotipom

V Braziliji, kjer sedanji Duster izdelujejo v tovarni Sao Jose dos Pinhais (PR), SUV v bližnji prihodnosti ne bo zamenjal generacije. Najprej bo doživel vmesno prenovo, šele nato pa bo na trg prišel povsem nov model. Nič čudnega, saj je Duster na tem področju z novo generacijo prišel šele leta 2020, dve leti po evropskem modelu. Medtem je znamka Renault napovedala tri nove SUV-je segmenta C, ki bodo na mednarodnih trgih predstavljeni med letoma 2024 in 2027. To bodo najverjetneje Dacia Bigster in na njej temelječi derivati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

STELLANTIS in kitajski proizvajalec baterij CATL načrtujeta skupno GIGATOVARNO v Evropi

Ferrari PUROSANGUE kot ga vidijo pri POGEA RACING