in ,

Ineos predstavlja električni terenec Fusilier

Pri tem vozilu na Skateboard platformi je načrtovan tudi pogon z nizkimi emisijami s podaljševalnikom dosega.

Podjetje Ineos Automotive je zaslovelo s terenskim vozilom Grenadier, ki je po mnenju mnogih pravi naslednik modela Land Rover Defender. Zdaj je bil predstavljen še tretji model v ponudbi – Ineos Fusilier.

Novo terensko vozilo ponuja dve možnosti pogona, ki ustrezata potrebam potrošnikov po vsem svetu: popolnoma električni pogon in električni pogon s podaljševalnikom dosega. Vozilo je nekoliko manjše od modela Grenadier in ima po navedbah družbe Ineos “prvovrstne terenske in cestne zmogljivosti“. Vozilo je bilo razvito v sodelovanju z avtomobilskim dobaviteljem Magna. Na londonski predstavitvi je bilo potrjeno, da bo poleg že napovedanega električnega pogonskega sklopa na baterije (BEV) razvit tudi pogonski sklop z nizkimi emisijami, da bi Fusilier zadovoljil širok spekter potreb globalnih potrošnikov in hkrati spodbujal dekarbonizacijo.

Poleg električne različice bo Ineos Fusilier na voljo tudi z majhnim bencinskim motorjem kot podaljševalnikom dosega.

Možnost podaljšanja dosega vključuje majhen bencinski motor, ki poganja generator za vzdrževanje stanja napolnjenosti baterije, kadar ni na voljo možnosti zunanjega polnjenja. Podrobnosti o alternativnem pogonskem sistemu in časovni razpored uvajanja na trg bosta potrjena jeseni 2024. Novo terensko vozilo s sodobno usmeritvijo in nezamenljivo identiteto temelji na modelu Grenadier, vendar bo nekoliko krajše in nižje. Zgrajeno bo na posebni, tako imenovani skateboard platformi z jekleno karoserijo in podvozjem ter aluminijastimi vrati in prekrivnimi ploščami.

Poševni robovi in vogali zagotavljajo neoviran pretok zraka ter jasen pogled na cesto in teren. Funkcionalni elementi na zunanji strani vozila so spretno vgrajeni v karoserijo, tako da ima Fusilier bolj stiliziran videz. To pomeni, da so vsi elementi na voljo, ko so potrebni, sicer pa so nevidni. Aktivne lopute rešetke hladilnika, ki se po potrebi samodejno odpirajo in zapirajo, uravnavajo pretok zraka na sprednjem delu vozila glede na potrebe po hlajenju ali dosegu. Posebna okna in integracija sekundarnih elementov, kot so stopnica, kolesni loki in zaščita podvozja, zagotavljajo harmoničen videz, ki poudarja dvojno funkcionalnost vozila in hkrati optimizira aerodinamiko.

Oblikovni elementi, znani iz modelov Grenadier in Quartermaster, vključujejo 7-palčne okrogle luči full LED, ki simbolizirajo jekleno cev, ki poteka od spredaj do zadaj, viden stebriček B med vrati in štirikratno ojačitev strehe. Čeprav so tečaji vrat vidni, so zaradi aerodinamike vgrajeni v notranjost, široka vodoravna rešetka hladilnika pa je opremljena z dvema delovnima lučema LED za maksimalno osvetlitev, ki sta vgrajeni v eleganten okvir. Ineos je z družbo Magna že sodeloval pri razvoju vozil Grenadier Station Wagon in Quartermaster pick-up. Magna kot eden največjih avtomobilskih dobaviteljev in neodvisnih pogodbenih proizvajalcev na svetu proizvaja vrsto vozil s klasičnim izgorevanjem, hibridnih in električnih vozil za različne avtomobilske proizvajalce.

V okviru razvojnega procesa bo novi Ineosov Fusilier opravil strog testni program v Schöcklu v Avstriji, ki je blizu obrata Magne za proizvodnjo celotnih vozil v Gradcu. Ineos je julija 2023 na festivalu hitrosti v Goodwoodu predstavil tudi predstavitveno vozilo Grenadier s tehnologijo vodikovih gorivnih celic. To vozilo dokazuje, da je tehnologija terenskega vozila na vodikov pogon zmogljiva in pripravljena za serijsko proizvodnjo. Vendar je treba pred komercialno uporabo tega koncepta vzpostaviti še ustrezno infrastrukturo za polnjenje goriva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Hyundai in Iveco združila moči pri razvoju novega električnega gospodarskega vozila

Fiat 850: Mali kultni italijanski model je dopolnil 60 let