in ,

Airbus eVTOL je štirisedežni leteči električni taksi z dosegom 80 kilometrov

CityAirbus NextGen bo prvič predvidoma poletel še letos v Airbusovem novem nemškem testnem centru.

Evropski proizvajalec letal Airbus je razkril letalo CityAirbus NextGen, s katerim se je pridružila Hyundaiju in drugim zagonskim podjetjem, ki se ukvarjajo z električnim navpičnim vzletanjem in pristajanjem (eVTOL). Aeronavtični velikan meni, da bo prototip, ki uporablja koncept “dviganja in letenja”, odličen za zračne prevoze v mestih in predmestjih.

Z razponom kril 12 metrov CityAirbus NextGen nikakor ni majhen, vendar so bila njegova fiksna krila in rep v obliki črke V zasnovana z mislijo na tiho letenje, pravi Airbus. Ta oblika bo električnemu vozilu omogočila tudi doseganje potovalne hitrosti 120 km/h.

Osem propelerjev na električni pogon pomaga prototipu, da se vertikalno dvigne s tal in se v zraku premika vodoravno, Airbus pa si prizadeva za doseg 80 km. To bo po besedah podjetja idealno za uporabo v velikih mestih. Družba tudi omenja, da sodeluje s svojimi partnerji v letalskih družbah, da bi zagotovila njegovo praktičnost in uporabnost zanje.

Operativna konfiguracija vključuje pilota, ki mu družbo delajo trije potniki, sedeči v naklonski postavitvi v zadnjem delu kabine.

“Prva uporaba letala CityAirbus NextGen je pomemben in zelo realen korak, ki ga delamo v smeri napredne zračne mobilnosti ter našega prihodnjega izdelka in trga,” je dejal Balkiz Sarihan, Airbusov vodja za mobilnost v mestih. “Hvala naši skupnosti, ekipi in partnerjem po vsem svetu, da so nam pomagali uresničiti ta projekt.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Honda in Nissan potrdila namigovanja o sodelovanju na področju električnih vozil

Trumpovo prvo opozorilo: 100-odstotna carina na kitajske avtomobile, izdelane v Mehiki