in , ,

BMW i5 Flow NOSTOKANA: Umetnost s pritiskom na gumb

V tem primeru gre za poklon umetniškemu avtomobilu BMW-ja od Esther Mahlangu

Umetnost in avtomobil imata pri BMW dolgo tradicijo. Od leta 1975 so številni priznani umetniki, med njimi Andy Warhol in Jeff Koons, oblikovali tako imenovani “Art Car“. Leta 1991 je Esther Mahlangu – prva ženska in prva afriška umetnica – zasnovala 12. BMW Art Car na osnovi BMW 525i.

BMW i5 Flow NOSTOKANA je opomnik na to, nekakšen most od serije 5 E34 do najnovejše generacije. Vozilo združuje tehnologijo spreminjanja barv, ki jo je razvil BMW, z umetniškim jezikom južnoafriškega umetnika. Oblikovalski kos, opremljen z električno animiranimi filmskimi segmenti, uteleša zadnjo razvojno stopnjo tehnologije spreminjanja barv za površine vozil, ki je nastala v sodelovanju s podjetjem E Ink.

BMW meni, da so značilne barve in geometrijski vzorci zdaj 88 let stare Mahlangu idealni za prenos inovativne tehnologije pretoka v model i5. Vsestranskost elektroforetičnih barvnih sprememb spremeni popolnoma električno limuzino v dinamično umetniško delo. “Fascinira me, ko vidim, kako sodobna tehnologija razširja mojo umetnost in jo naredi dostopno povsem novemu občinstvu,” pravi Esther Mahlangu.

Na vozilu BMW i5 Flow NOSTOKANA, ki je dobilo ime po prvem sinu Esther Mahlangu, se animirani filmski segmenti v dveh pasovih raztezajo čez streho, pokrov motorja in zadnji del vozila ter čez stranice. Podobno kot bralnik elektronskih knjig vsebuje vsak film E Ink več milijonov mikrokapsul. Barvni delci v njih lahko z električno napetostjo spremenijo svojo strukturo in razporeditev. Tako so barve in vzorci, značilni za umetnost Esther Mahlangu, predstavljeni v nenehno spreminjajočih se kompozicijah.

Da bi lahko kompleksne ornamente prikazali v pravih podrobnostih, je BMW i5 Flow NOSTOKANA opremljen s 1.349 filmskimi segmenti, od katerih lahko vsakega upravljate posebej. Postopek laserskega rezanja, ki se uporablja za rezanje folije, in zasnova elektronskega krmiljenja sta bila razvita skupaj s partnerjem E Ink. Prilagoditev ukrivljenim površinam in programirane animacije so razvili v podjetju BMW Group.

Na splošno se tehnologija spreminjanja barv hitro razvija. Leta 2022 predstavljenemu BMW iX Flow s tehnologijo E Ink, ki je z gumbom spreminjal belo in črno barvo, je že leto pozneje sledila prva večbarvna izvedba. Na 240 filmskih segmentih vozila BMW i Vision Dee je bilo mogoče prikazati do 32 barv. Zadnja stopnja razvoja omogoča še več barv in vzorcev. Hkrati so segmenti folije bolj robustni, kar olajša morebitno prihodnjo serijsko proizvodnjo. Vendar pa BMW i5 Flow NOSTOKANA zaenkrat ostaja enkraten primerek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nova Lancia Ypsilon je dobila nov hibridni pogonski sklop s 100 KM

Honda in Nissan potrdila namigovanja o sodelovanju na področju električnih vozil