in ,

Pozabljene študije: Rinspeed Aliporta

Avtomobil iz leta 1981 je temeljil na prvem modelu VW Golf GTI in izzval model DeLorean DMC-12.

Nekateri se morda spomnijo imena Rinspeed. Dolga leta je bilo povezano z avtomobilskim salonom v Ženevi, kjer so bile pod tem imenom predstavljene ekscentrične in globalno edinstvene stvaritve. Samo pomislite na model Rinspeed sQuba. Električni Lotus, ki je lahko vozil pod vodo.

Rinspeed je švicarski proizvajalec avtomobilov, ki ga je leta 1979 ustanovil Frank M. Rinderknecht, danes pa je izgubil nekaj svojega elana. Tako kot sam švicarski avtomobilski salon, ki je letos ponovno zaživel, vendar je bil nekako le senca svojega nekdanjega jaza. Leta 1981 pa je avtomobilski salon v Ženevi doživel zlato obdobje. In Rinspeed je na tem valu predstavil model Aliporta. Avtomobil, ki je temeljil na faceliftu prve generacije Golfa GTI in je izzval DeLorean DMC-12, ki je bil svetovni javnosti predstavljen ob isti priložnosti.

Rinspeed Aliporta je temeljil na prvi generaciji Golfa GTI

Precej mračno, tako znotraj kot zunaj

Vrata gullwing, ki se odpirajo na sredini strehe, so bila značilna za te avtomobile od 80. let prejšnjega stoletja, vendar v industriji niso bila novost: navdih je bil Mercedes-Benz 300 SL iz 50. let prejšnjega stoletja. Vendar je bil to element, ki je navdušil javnost in ji ostal v spominu. Aliporta je želela to poudariti že s svojim imenom, druga očitna značilnost pa so bili žarometi. Spredaj je Volkswagnovo masko hladilnika zamenjalo šest pravokotnih žarometov, razdeljenih v dve skupini po tri, ki jih ločuje osrednji dovod zraka. Zadaj so bile prevelike zadnje luči. Povezane so bile v odsevni plošči in imele napis “Turbo“, ki je spominjal na Porsche 911 s polnilnim motorjem.

Spredaj so mu Švicarji namestili šest žarometov in t.i. Gullwing vrata..

Rinspeed Aliporta je imel povečane kolesne loke, sprednji spojler in posebne plastične odbijače, pobarvane v isti barvi kot karoserija. Tudi notranjost je bila oblikovana po vzoru znamke Zuffenhausena: Volan je imel športno obliko s tremi prečkami in majhnim premerom, na sredinski konzoli pa sta bila televizor Panasonic (ki ga je bilo mogoče sprejemati v črno-beli tehniki) in stereo sistem Sony HI-FI z močjo 280 W, opremljen s šestimi zvočniki in tremi slušalkami.

Veliko želje po dirkanju

Motor je bil od Golfa GTI z močjo 135 KM, s čimer je avtomobil dosegel max. hitrost 200 km/h

Rinspeed Aliporta je bil opremljen s športnimi sedeži Recaro, znižanim vzmetenjem in blažilniki Bilstein; 15-palčna platišča iz lahke litine so bila opremljena s pnevmatikami Pirelli P7 205/50 VR 15. Motor je bil 1.588 cm³ vrstni štirivaljnik iz Golfa GTI, ki je bil izboljšan s turbopolnilnikom Rotomaster TO4B in je proizvedel 135 KM. Tako švicarski avtomobil doseže hitrost 200 km/h in pospeši z mesta do 100 km/h v 7,5 sekunde.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nissan načrtuje 30 novih avtomobilov do leta 2027

Toyota Century SUV kabriolet je najbolj čudna stvar, ki jo boste videli