in ,

Pri Tesli preklicali razvoj avtomobila za 25.000 dolarjev

Izvršni direktor Elon Musk je sicer zanikal poročilo, ki ga je prvi objavil Reuters.

Zdi se, da bo Model 3 za dobrih 40 tisoč dolarjev v bližnji prihodnosti ostal najcenejši model podjetja Tesla, ki jo boste lahko kupili. Reuters poroča, da so bili načrti za izdelavo tako imenovanega Modela 2 v vrednosti 25.000 dolarjev preklicani. Poročilo ne navaja posebnega razloga za odločitev, vendar naj bi k temu prispevala agresivna konkurenca iz Kitajske na vstopnem trgu.

Zdi se tudi, da to ni posebej nedavna odločitev. Reuters navaja več virov in sporočil, ki kažejo na notranje pogovore, ki so potekali konec februarja in v začetku marca. Eno od domnevnih sporočil z datumom 1. marec svetuje inženirskemu osebju, naj dobaviteljem ne pove o ukinitvi programa, medtem ko drugi viri trdijo, da se bodo prizadevanja podjetja preusmerila z vstopnega avtomobila na razvoj robotske osi. Obrnili smo se na Teslo, da bi komentirali poročilo, in če bomo dobili odgovor, bomo to objavo posodobili. Izvršni direktor Tesle Elon Musk je na X (prej Twitter) zavrnil poročilo in dejal, da “Reuters (spet) laže”.

Govorice o tem, da bo majhna Tesla uvrščena pod Model 3, so stare že več let. Predviden je bil kot manjša kombilimuzina, ki bi konkurirala Chevroletu Bolt in Nissanu Leaf, vendar so se trendi električnih vozil od prvih govoric zagotovo spremenili. Povpraševanje po električnih avtomobilih se je umirilo, zlasti v ZDA, kar je prizadelo tudi Teslo. Rezultati podjetja v prvem četrtletju leta 2024 niso bili tako dobri, kot je bilo pričakovano, poleg tega pa je tu še Kitajska. Največji avtomobilski trg na svetu je lačen električnih vozil, konkurenca pa je huda. Agencija Reuters domneva, da bi lahko bil dejavnik pri Teslinih odločitvah tudi dotok poceni električnih vozil kitajskih znamk.

Ne glede na to, razvoj majhnega avtomobila očitno ne bo zaman. Proizvodnja robotaxijev bo menda uporabljala novo platformo, čeprav ni znano, kdaj bi lahko prišli na trg in kakšne bodo te proizvodne številke. Verjetno jih Tesla ne bo izdelala niti približno toliko, kot je bilo prvotno načrtovano za Model 2. Še vedno pa ostaja odprto tudi pravno vprašanje, kje in kako se lahko uporabljajo vozila brez voznika.

Trenutno je Model 3 najcenejša Tesla, ki jo lahko kupite. Prvič je bil predstavljen leta 2017, leta 2023 pa je doživel manjšo osvežitev. Najnovejši model je seveda Cybertruck, vendar je daleč od vstopnega vozila in verjetno še nekaj časa ne bo doživel obsežne proizvodnje, če sploh kdaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mercedes-AMG načrtuje športno limuzino in križanca na osnovi AMG.EA

Nissan Qashqai – vsi detajli obsežne prenove SUV-ja