in

Beat Zehnder: Četrt stoletja na čelu ekipe Sauber

Velika nagrada Nemčije leta 1994 je bila prva dirka, ki jo je Beat Zehnder spremljal s položaja, na katerem si po četrt stoletja težko predstavljamo kogarkoli drugega.

Tisti vikend v Hockenheimu je Gerhard Berger Ferrariju prinesel prvo zmago po letu 1990, Josu Verstappnu je bilo še kako vroče pri dolivanju goriva, presenetljivo pa sta takrat na zmagovalnih stopničkah končala oba dirkača ekipe Ligier, Olivier Panis in Eric Bernard. Beat Zehnder je vse skupaj spremljal še z malce več nervoze – prvič na vodilnem mestu podjetja Sauber Motorsport, katerega najbolj znani del je danes Alfa Romeo Racing.

Beat Zehnder je pri Sauberju že precej dlje, letos mineva 32 let, odkar se je takrat 28-letnii Švicar iz Züricha zaposlil kot mehanik pri svojem (še vedno) aktualnem delodajalcu. Kot priznava, na začetku svoje poklicne poti ni vedel ničesar o dirkanju, niti ga dirkanje ni pretirano zanimalo. Nekaj dirk v prvenstvu prototipov je bilo dovolj, da so ga omamili dirkaški izpuhi in Beat Zehnder je kmalu postal nepogrešljiv člen in desna roka Petra Sauberja.

Kaj pravzaprav počne direktor ekipe?

Odgovoren sem za organizacijo naše udeležbe na dirkah in testiranjih, bdim nad celotno logistiko, letalskimi potovanji dirkačev in osebja, rezervacijami hotelov, izposojo avtomobilov in podobno. Skrbim torej za celotno delovno okolje ekipe, tudi za hospitality in dostavo hrane, hkrati pa sem vezni člen med ekipo in FIA-o v vseh zadevah, ki se tičejo naših dirkačev ali ekipe same. Po potrebi skrbim tudi za komunikacije in delno pokrivam tudi stike z javnostmi.

Felipe Massa, Beat Zehnder in Nick Heidfeld na Zehnderjevi rojstnodnevni zabavi med testiranji v Barceloni (2002).

Kako se je Formula 1 spremenila odkar ste na čelu ekipe?

Veliko stvari je tudi v F1 spremenil internet in hiter prenos podatkov. Pred dvema desetletjema se je vse skupaj odvijalo precej bolj počasi. Spomnim se, da sem se takrat pred dirkaškim vikendom z avtomobilom odpravil  v Belgijo, se namestil v hotelu, tam pa so me že čakali izpiski s faksov, saj ni bilo mobilnih telefonov in računalnikov s povezavo z internetom. Danes je v igri tudi bistveno več denarja, z njim pa se selijo tudi ljudje med ekipami.

Kateri so vaši najljubši spomini v vlogi direktorja ekipe?

Ob tem, da imamo letos solidno ekipo, v kateri se oba dirkača lahko uvrstita med prvo deseterico, je naš največji dosežek, da smo še vedno prisotni v prvenstvu F1, kljub temu, da smo pred leti imeli hude finančne težave. Res je, da se lahko pohvalimo z vsega eno zmago, a tudi prve stopničke Heinza Haralda Frentzna v Monzi so nekaj, kar ne bom nikoli pozabil. Ali pa recimo peto mesto na naši prvi dirki v Kyalamiju leta 1993, ko smo bili še popolni zelenci.

S Kimijem Räikönnenom ima Zehnder prav poseben odnos.

Celoten intervju z Beatom Zehnderjem, direktorjem ekipe Alfa Romeo Racing, si lahko ogledate v spodnji povezavi.

Komentiraj

Loading…

0

Začudeni Lewis Hamilton: Ferrarija bo težko premagati

Nico Rosberg meni: Med dirkačema Ferrarija bo počilo