in ,

HAMILTON: Super zvezdnik s PARANOJO in kančkom PREVZETNOSTI

Lewis Hamilton se nikakor ni mogel sprijazniti s kaznijo, ki jo je prejel v Rusiji. Pravzaprav sta bili dve. S svojimi izjavami pa je znova polariziral, lahko bi dejali, da je šel občasno tudi daleč čez rob sprejemljivega in okusnega. Kljub temu pa lahko na to gledamo tudi pozitivno.

Lewis Hamilton je najbolj barvita osebnost na sceni Formule 1. Šport povezuje z modo, s politiko, s Hollywoodom. Zagovarja pravičnost in zaščito okolja. Bori se proti diskriminaciji. Lahko bi rekli, da je Lewis Hamilton Muhammad Ali kraljevega razreda motošporta. Skoraj vedno, kajti včasih ga premaga paranoja, ki ga že od mladosti v britanskem mestu Stevenage ne izpusti iz rok. A to je druga zgodba.

Nekoč je Britanec komisarjem Formule 1 javno očital, da so kaznovali le zaradi njegove barve kože. Po dirki v Rusiji pa znova polarizira s svojimi izjavami, ki jih lahko spravimo v predal slabega poraženca. Po dvojni kazni zaradi nezakonitih poskusov štarta na izhodu iz boksov, je izrazil dvom v pošteno sojenje v Formuli 1. “Za kaj takega še nihče ni prejel kazni. Zdi se, da se moramo boriti proti uporu,” je bentil vodilni v prvenstvu in našel novo fronto za svoj aktivizem. To pa še ni vse. Hamilton je namreč komisarjem dirke celo očital, da mu ne privoščijo rekorda v zmagah, ki ga (še) ima Michael Schumacher. “Hočete me ustaviti, kajne?” je vprašal retorično. Direktor dirk FIA-e, Michael Masi, je z vso silo občutil verbalno pest zvezdnika Mercedesa: “Ali sva na isti valovni dolžini? Mislim, da ne.

Lewis Hamilton v Formuli 1 ne izstopa le z uspehi in rezultati, tudi izven kokpita želi biti drugačen od ostalih kolegov.

Hamilton si seveda s tem ne dela usluge. Tudi super zvezdnik te scene ne dobi dodatnih bonbonov. “Pri kršitvi pravil ne igra nobene vloge, ali gre za Lewisa Hamiltona ali nekoga drugega od ostalih 19-ih dirkačev,” odgovarja Masi. Tudi nekdanji dirkač Formule 1 Marc Surer je v AvD Motorsport Magazin povedal: “Če 19 dirkačev vadi štart na pravem mestu, Lewis Hamilton pa na mestu, kjer dirkalniki iz boksov prihajajo že z veliko hitrostjo, potem je to nevarno početje.Karl Wendlinger, strokovni komentator ORF, soglaša s Švicarjem: “Obstajajo pravila, tudi v drugih razredih. Zato bi morali vedeti, kje se lahko opravi poskus štarta.

Ko zmaga, je za Lewisa Hamiltona svet v Formuli 1 idealen, ko ne, kaže podobo slabega poraženca in paranojo, ter za neuspeh krivi nekakšno zaroto proti njem.

In povrhu je potrebno dodati, da tudi izrečena sodba ni bila nepoštena ali prehuda. Po opozorilu je kazen 5 sekund najnižja možna sankcija, ki je predvidena v pravilniku. Postaviti se je potrebno le v položaj varuhov pravil: Kako veliki vik in krik bi se zagnal, če bi jo Hamilton odnesel brez kazni? Vendar pa Hamiltonovo razburjanje in kričanje kaže tudi nekaj pozitivnega. Kljub številnim uspehom in zmagam Britanec še vedno živi za svoj šport. Lačen je uspeha – lahko bi rekli da je nenasiten. Prav tako govori brez dlake na jeziku – morda včasih prehiteva svojo pamet. Za Formulo 1 morda ni boljše vesti, kot Lewis Hamilton, ki spričo poraza skače kot trmast otrok. Gori za Formulo 1 in uspeh, čeprav to nekaterim daje vtis slabega poraženca.

Čeprav še ni podaljšal pogodbe z Mercedesom, pa naj bi to bilo le vprašanje časa. In tudi denarja, kajti za novo triletno pogodbo naj bi Britanec prejel okrog 130 milijonov evrov!

Kljub vsemu je njegovo podaljšanje pogodbe z Mercedesom le še vprašanje časa. Britanski časnik Daily Mail navaja novo triletno pogodbo, katero naj bi si Hamilton posladkal z okrog 130 milijoni evrov in ki naj bi bila v principu že potrjena. Detajli gor ali dol, Wendlinger je prepričan, da bo Hamilton ostal pri Mercedesu. “Verjamem, da je to tudi njegovo prizadevanje, kajti dobro ve, da ima tukaj na razpolago najboljši paket.” Za Formulo 1 pa bi to bila še ena dobra vest. Kljub temu pa zadnji pripetljaj iz Sočija kaže, da se bo moral Britanec nekoliko brzdati v svoji paranoji. Kajti takoj ko se prične govoriti proti njemu ali je pod preiskavo, nastane pravi direndaj. In mnogi samo čakajo, da se v povezavi z njim ne pojavi beseda rasizem.

Pri italijanskem časniku La Repubblica imajo za Hamiltona sam en nasvet: Britanec naj v roke vzame kakšno knjigo, najboljše tisto o pravilih v Formuli 1.

Najbolj primeren komentar so podali kolegi iz italijanskega časnika La Repubblica, ki so zapisali: “Kako je mogoče, da tako močan dirkač, fenomen, kot je Lewis Hamilton, ne pozna pravil? Očitno je to mogoče. In v Rusiji smo dobili dokaz, pravzaprav kar dva. Zato le en nasvet: Poleg dvigovanja uteži v fitnesu včasih v roko vzeti tudi knjigo. Vsaj tisto s pravili v Formuli 1.” A očitno je Hamilton s pravili v Formuli 1 na bojni nogi, zato njegovo ravnanje sploh ne čudi. Prav tako ne čudi ravnanje njegove ekipe, ki v primeru kazni za druge dirkače in ekipe poudarja, da so pravila jasna. Ko kazen doleti njih, pa so pravila naenkrat nejasna.                               

RENAULT Megane Conquest: MEGANE odslej tudi kot kupejevski SUV

URADNO: MICK SCHUMACHER na Nürburgringu za ALFO ROMEO!