in

Po IMOLI: Formula 1 ne izključuje daljših faz VARNOSTNEGA AVTA

Formula 1 želi po pripetljajih v Imoli povečati varnost in bi lahko v prihodnosti podaljšala faze varnostnega avta na dirkah.

Formula 1 je povlekla prve nauke iz pripetljaja na dirki v Imoli in je pripravljena, da v prihodnje podaljša faze varnostnega avta, da bi s tem omogočili varen postopek omogočanja vrstnega reda. V Imoli je scena z Lanceom Strollom poskrbela za razburjenje, saj je mladi Kanadčan s polnim plinom peljal mimo uslužbencev, ki so se še nahajali na stezi.

Da se to ne bi ponovilo, je Formula 1 uvedla nove postopke in te sporočila tudi dirkačem in ekipam. To pa po besedah direktorja dirk FIA Michaela Masija tudi pomeni, da bi se lahko faza varnostnega avta podaljšala za krog ali dva. “To je samo en del, ki ga vsi sprejemajo,” tako Avstralec za kolege iz RaceFans. “V četrtek smo v okviru dirke VN Turčije imeli pogovore z odgovornimi ekip in v petek še z dirkači.” V Istanbulu pa je za pozornost poskrbela še ena varnostna težava.

Odgovorni Formule 1 poudarjajo, da bi lahko zaradi varnosti faze varnostnega avta na dirkah v bodoče trajale dlje kot doslej – tudi do pet dodatnih krogov, če bo potrebno.

Vodstvo dirke je dalo zeleno luč za drugi del kvalifikacij, ko se je na stezi še nahajalo dvigalo, ki je odstranjevalo dirkalnik. Sicer je bilo vodstvu dirke zagotovljeno, da bo dvigalo pravočasno umaknjeno, a temu ni bilo tako, kar je vodilo do mnogih kritik. Toda Masi poudarja, da so s podaljšano fazo dvojnih rumenih zastav vse dirkalnike pravočasno opozorili in da v ogrevalnem krogu ni obstajal razlog za hitro vožnjo. Da je vodstvo dirke postavilo šov nad varnostjo, pa kategorično zavrača. “Čeprav pomeni, da bomo imeli en ali celo pet krogov več za varnostnim avtom, mi je ljubše, da uslužbenci na stezi enkrat globoko zadihajo, preden bodo reagirali. Ni razloga, da bi se prenaglili.”     

Komentiraj

Loading…

0

PERMANE: SCHUMACHER je mehanikom PREMIJE izplačeval iz lastnega žepa

Carlos SAINZ o HAMILTONU: Ni tako ENOSTAVNO, kot pravi VERSTAPPEN