in

SEBASTIAN VETTEL o ideji sprinterskih dirk: NESMISEL!

Šef Formule 1 Stefano Domenicali želi v letošnji sezoni opraviti eksperiment s sprinterskimi dirkami, s katerimi želi začiniti juho Formule 1. Sebastian Vettel, dirkač ekipe Aston Martin, je v zvezi s tem podal ostro sodbo.

Foto: Aston Martin

Mnogi se sprašujejo: Ali naj se res poigrava s formatom dirkaških koncev tedna? So sprinterske dirke primerno zdravilo, da se poveča zanimanje za Formulo 1?

Novi šef kraljevega razreda motošporta Stefano Domenicali v to trdno verjame. Italijan se ne zmeni za kritike in poudarja: “Moramo biti odprti za nove sveže ideje. Ogledujemo si poti, kako bi lahko postali bolj moderni, čeprav tradicije ne želimo metati čez krov. Tačas preverjamo, kako natančno lahko to izvedemo.” V načrtu so krajše 100 kilometrske dirke v Montrealu, Monzi in Interlagosu – vsakič v soboto. Rezultat teh dirk bi dal vrstni red za nedeljsko dirko.

Stefano Domenicali, šef Formule 1 meni, da so sprinterske dobra stvar za večjo zanimanje za šport.

Max Verstappen, dirkač ekipe Red Bull, je že pojasnil, da te sprinterske dirke niso njegova stvar. “Prepričan sem, da Formula 1 potrebuje več akcije. Format dirke v trajanju 90 minut ali več je pravšnji. Kaj bi potrebovali prej, so dirkalniki, s katerimi bi lahko bolje napadali. Potrebujemo bolj zgoščeno in konkurenčno polje, ne sprinterskih dirk.” Tudi oba dirkača Ferrarija sta se kritično odzvala na to idejo. Charles Leclerc je izrazil pomisleke: “Grand Prix dirka mora zares ostati Velika nagrada in ne sme biti razvrednotena s sprintersko dirko.” Njegov moštveni kolega Carlos Sainz pa meni: “Grand Prix dirka mora ostati nekaj posebnega. Toda, ali bo temu še tako, če bomo v enem dirkaškem koncu tedna imeli dva zmagovalca?

Max Verstappen pa ni navdušen nad to idejo in pravi, da Formula 1 potrebuje bolj izenačeno polje.

Sebastian Vettel, dirkač ekipe Aston Martin, pa gre še dlje. Štirikratni svetovni prvak je veliki poznavalec dirkaške zgodovine in goji veliko spoštovanje do pomena Formule 1 in njenega DNK-ja. Pred prvim testom s svojim novim dirkalnikom je Nemec podal ostro sodbo: “Ne razumem misli za to sprintersko dirko. Ali imamo pred finalno nogometno tekmo mogoče nekaj takšnega kot pred-finale? Kakšen smisel naj bi to sploh imelo? Tega zares ne razumem. Dobro, če bo v soboto na sporedu dirka, potem jo bom moral verjetno odpeljati. Ne nazadnje želim tudi sam nastopiti na nedeljski dirki. Toda še enkrat, iz mojega vidika je vse to nesmiselno.

Tudi dirkača Ferrarija sta izrazila pomisleke nad temi sprinterskimi dirkami.

Zmagovalec 53-ih dirk sumi, da premišljevanja o sprinterski dirki namigujejo na to, da ima Formula 1 resnejšo težavo. “Dirka za VN že leta obstaja iz razdalje okrog 300 kilometrov, to je največji izziv celotnega dirkaškega konca tedna. Če bo sedaj uveden novi, potem to zame pomeni bolj lepilni trak in ne kot zdravilo. Zagotovo je nekaj narobe, če sedaj delamo doktorske disertacije okrog formata ali da debatiramo o tem, da uvedemo sprintersko dirko ali celo četrti in peti segment kvalifikacij. Tukaj se vprašamo, ali se morda ne želi odvrniti pozornost od nekaj večjega,” še doda Vettel.        

WADA preiskuje dvomljivo ZUNANJO PODOBO dirkalnika HAAS

WILLIAMS FW43B: Nove barve za začetek NOVE ZGODBE