in

F1 z navijači? – SILVERSTONE zahteva preverjanje potrdila o CEPLJENJU proti koroni

Dirka v Silverstonu bi lahko letos – tako vsaj želja prirediteljev – znova potekala z navijači. Toda ukrepi britanske vlade pa ne gredo dovolj daleč.

Foto: HB Press

V Veliki Britaniji se tačas razpravlja o potrdilo o cepljenju proti koronavirusu ali tako imenovanem cepilnem – tudi potovalnem – kartonu oziroma listu. Med drugim so se mnoge velike športne prireditve izrekle za ta potni list, ker ljudem, ki so bili cepljeni proti Covid-19, omogoča, da se znova udeležijo na določenih javnih prireditvah.

Tej pobudi se je pridružilo tudi dirkališče v Silverstonu. Tam upajo, da bi lahko letošnjo dirko Formule 1 izvedli pred številnimi navijači. Britanska vlada se je že odločila, da bo od 17. maja naprej za gledalce sprostila športne prireditve. Nadaljnje pa naj bi sledile. Tako naj bi si lahko nogometne tekme na velikih stadionih znova ogledalo do 10.000 gledalcev ali maksimalno 25 odstotkov kapacitete stadiona. Vendar to za različne organizacije, kot je nogometna liga Anglije Premier League in teniški turnir Wimbledon, ne gre dovolj daleč.

Wimbledone in Premier League, katerima se je med drugimi pridružil tudi Silverstone, ukrep vlade za sprostitev športnih prireditev za gledalce, ne gre dovolj daleč.

Kritizira se, da omenjena 25-odstotna zmogljivost občinstva s finančnega vidika ne zadostuje. Zato se sedaj zahteva, da se preveri omenjeno potrdilo o cepljenju oziroma cepilni potni list, da se na podlagi tega omogoči večje število gledalcev. Odprto pismo, ki ga je podpisal tudi Silverstone, je bilo naslovljeno neposredno na predsednika vlade Borisa Johnsona.

Velike organizacije so se z odprtim pismom obrnile na predsednika vlade Borisa Johnsona in zahtevajo, da se preverijo tako imenovani cepilni potni listi oziroma potrdila o cepljenju proti Covid-19.

Obstajajo pa tudi glasovi, ki se izrekajo proti takšnemu cepilnemu kartonu ali potrdilu, ker se bojijo, da bi prišlo do dvorazredne družbe. V Veliki Britaniji je trenutno prvo cepljenje proti Covid-19 opravilo nekaj manj kot 48 odstotkov prebivalcev, dobrih devet odstotkov pa je drugič, pomeni, da so cepljenje opravili v celoti.  

Kjer je ROSBERG potreboval 1000 krogov, je HAMILTON to lahko storil v dveh

ROME ePrix, II. dirka: Stoffel VANDOORNE zmagal na ČETRTI dirki SEZONE