in ,

777 HYPERCAR: Extremni BOLID v znamenju številke 7, ki je LABORATORIJ za nove rešitve

Monza ima svoj lasten hiper športnik. Imenuje se 777 Hypercar in je prva kreacija podjetja 777 Motors, blagovne znamke, ki jo je ustanovil podjetnik in zbiratelj Andrea Levy.

Foto: 777 Motors

Kreacija s 730 KM je le vrh ledene gore tega, kar lahko označimo kot pravo nakupovalno izkušnjo, saj je rezultat sodelovanja s številnimi odličnimi osebnostmi iz avtomobilskega sveta. V 7 milijonov evrov, koliko je potrebno plačati za sedenje za volanom enega od sedmih vozil 777, so vključeni dodatki brez primere, kot so ad hoc fizične in tehnične priprave ter številni dirkalni dogodki, ki bodo – razumljivo – potekali v Monzi.

Maksimalna kreativnost

Ideja Levya je izdelati avtomobil, homologiran samo za dirkalno stezo in brez vseh predpisov. Ker vozilu ni treba izpolnjevati nobenih posebnih standardov glede dizajna, aerodinamike in zmogljivosti, so imeli inženirji priložnost ustvariti avtomobil, ki je v vseh pogledih ekstremen in lahko predstavlja ultimativno inovacijo štirikolesnih vozil. Avtomobil je pravzaprav “laboratorij” za nove rešitve, ki bi lahko jutri debitirale tudi v motošportu ali cestnih super športnikih.

Hiper športnik 777 je narejen brez posebnih standardov za cestne avtomobile. je čisti športni dirkalnik na dirkališča – Foto: 777 Motors

777 je sestavljen iz karbonskega monokoka s homologacijo FIA-e in karoserije, ki jo je zasnoval Umberto Palermo in ima osupljivo linijo s sklicevanjem na športnike LMP1, ki jih videvamo na vztrajnostnih dirkah. V primerjavi z LMP1 pa je dizajn super športnika Levya (poslikavo je mogoče prilagoditi) manj omejen s predpisi in se zato lahko pohvali z drugimi rešitvami kot s ozki žarometi, ki segajo v stranice, ali ogromno zadnje krilce. Zavore, šasija in menjalnik izvirajo iz dirkanja in so bili razviti v sodelovanju s številnimi partnerji, ki so sodelovali na vzdržljivostnih dirkah kot sta 24 ur Le Mansa in 24 ur Daytone.

In potem je tukaj še motor. Atmosferski 4,5 litrski V8, ki doseže 9.000 vrtljajev na minuto in brez kakršne koli elektrifikacije. Da bi čim bolj zmanjšali težo (777 tehta le 900 kilogramov), so inženirji raje obdržali “čisti” V8, ki proizvede 730 KM in deluje na sintetično gorivo, ki zmanjša emisije CO2 za 65 odstotkov brez žrtvovanja hrupa ali zmogljivosti.

Športnik 777 je pravi laboratorij za nove rešitve, ki bi se lahko jutri pojavile v motošportu ali cestnih super športnikih – Foto: 777 Motors

Priprava uma in telesa

Poleg čiste zmogljivosti je 777 prava zverina tudi na področju aerodinamike in oprijema v zavojih. Hiper športnik razvije tlačno silo 2.100 kilogramov pri najvišji hitrosti 370 km/h in z najvišjimi vrednostmi 3,5 do 4 G v zavojih. Poleg tega ta avtomobil opravi krog na stezi v Monzi v 1 minuti in 33 sekund, kar je le dve sekundi počasneje od športnika Glickenhaus, ki je zasedel pole position na dirki 6 ur Monze v prvenstvu WEC sezone 2022. Če želite kar najbolje izkoristiti avtomobil s temi številkami, se morate seveda dobro pripraviti.

Iz tega razloga je 777 Motors izdelal poseben stroj za krepitev vratnega predela in za pripravo na visoke obremenitve na stezi. Prav tako imajo profesionalni GT simulator podjetja Tech And Sym, vreden okrog 100.000 evrov, ki je postavljen na šasiji Dallara in lahko zelo realno simulira vedenje vozila. Oba omenjena “dodatka” bosta dostavljena na dom lastnika vozila, ki bo imel možnost obiskati tudi simulator Dallare v mestu Varano de Melegari in v Indianapolisu ter smel uporabljati enak simulator, kot ga uporabljajo dirkači Formule 1 in IndyCar.

Super športnik 777 je opremljen tudi s kompletom Sparco (tega lahko najdete tudi v kokpitu s pasovi, sedeži in drugimi specifičnimi rešitvami, ki izhajajo iz Formule 1) in čelado Stilo, ki omogoča komunikacijo v realnem času med voznikom, inženirji in mehaniki. Slednji lahko športnik spremljajo iz boksov in kontrolne sobe, kjer se nahajajo vse kamere in popolna telemetrija avtomobila.

Izdelanih bo le sedem primerkov teh super športnikov, en primerek pa bo stal 7 milijonov evrov – Foto: 777 Motors

Sedem srečnežev bo avtomobile dobilo leta 2025

Sedem proizvedenih super športnikov bo kupcem predano leta 2025, toda že spomladi leta 2023 bodo na stezi Autodromo di Monza, domovini podjetja 777 Motors, predstavili prvi prototip v merilu 1:1. Blagovna znamka Levya bo namreč imela stalno lokacijo na dirkališču, kjer bodo lahko tudi navdušenci vsak dan občudovali ta avtomobil in izvedeli več o projektih te znamke.

Med drugim bo vseh sedem hiper športnikov tipa 777 parkiranih v Monzi in jih je mogoče kadarkoli zapeljati na dirkališče. Lastniki lahko s podjetje navežejo stik nekaj dni vnaprej, da se lahko organizira testna vožnja na dirkališču in da je takrat prisotna ekipa inženirjev, ki bo podprla voznika, ki nabira kroge na stezi. V ceno paketa v vrednosti 7 milijonov evrov je zajetih tudi 14 dogodkov v dveh letih s pobudami, namenjenimi srečnih lastnikov tega hiper športnika.     

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Osvežena KIA SELTOS za ameriški trg

BMW 3.0 CSL: Vrnitev LEGENDE s 560 KM in ročnim menjalnikom