in ,

CATERHAM EV Seven napoveduje PRIHODNOST lahkega ELEKTRIČNEGA športnika

Govorice o Caterhamu na električni pogon krožijo po spletu že več let, zdaj pa je končno na voljo tudi uradni dokaz, da avtomobilski proizvajalec dejansko dela na takšnem vozilu. Podjetje predstavlja konceptni EV Seven, ki sledi istemu osnovnemu receptu kot preostali modeli iz linije Seven, vendar pa so motor z notranjim izgorevanjem zamenjali s povsem električnim pogonskim sklopom.

Caterhamu pri razvoju pomaga podjetje Swindon Powertrain, ki je zagotovilo električni motor in njegove pomožne sestavne dele. Največja moč sistema je 240 konjskih moči in 250 Nm maksimalnega navora. Pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro traja približno štiri sekunde, o najvišji hitrosti vozila pa za zdaj še ni informacij.

Električno energijo zagotavlja 51-kilovatna baterija z uporabno zmogljivostjo približno 40 kWh.

Caterham si električni Seven zamišlja kot dirkalni avto, ki naj bi zmogel 20-minutno vožnjo, nato 15-minutno polnjenje in še 20 minut zabave na stezi. Verjetno ste mnenja, da vozilo na električni pogon zaradi teže baterij ni ravno idealno za uporabo na stezi, a pri Caterhamu na pomisleke odgovarjajo s tem, da koncept tehta le okoli 70 kilogramov več kot model Seven 485. Celotna masa vozila je nekaj manj kot 700 kg.

Električno energijo zagotavlja 51-kilovatna baterija z uporabno zmogljivostjo približno 40 kWh. Podjetje pravi, da ima baterija večjo rezervo kot pri običajnih električnih vozilih, da lahko varno prenese zahtevno vožnjo po stezi, ki ji sledi hitro polnjenje. Ko govorimo o polnjenju, je največja moč polnjenja z enosmernim tokom, ki jo lahko podpira EV Seven, do 152 kilovatov.

Žal pa podjetje Caterham ne načrtuje proizvodnje tega električnega modela. Namesto tega ga bodo uporabili kot “testno vozilo, da bi ugotovili, kako dobro deluje električni pogon za posebne primere uporabe naših strank”. EV Seven bo javno predstavljen na julijskem festivalu hitrosti v Goodwoodu. Drugi električni koncept bo Caterham razkril še kasneje v tem letu.

Galerija: Caterham EV Seven Concept

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BMW bo modele NEUE KLASSE od leta 2026 izdeloval tudi na KITAJSKEM

BENTLEY Bentayga in Continental GTC Huntsman Edition prinašata dodaten ŠČEPEC ŠIKA