in , ,

BMW Vision Neue Klasse Concept: MINIMALISTIČNO električno vozilo z velikanskim prikazovalnikom na VETROBRANSKEM steklu

“Monolitna” zasnova naj bi pripomogla k izboljšanju dosega in učinkovitosti v prihodnosti.

Koncept BMW i Vision Dee je predstavljal zgodnji vpogled v prihodnost oblikovanja električnih vozil BMW, četudi je bil radikalen. Na sejmu IAA Mobility 2023 v Münchnu se zdaj predstavlja “nova” interpretacija istega koncepta z več poudarki in značilnostmi, ki bodo dejansko prišle v proizvodnjo.

Koncept BMW Vision Neue Klasse ima enako osnovno obliko kot prejšnji koncept i Vision Dee, vendar je v njem več vsebine kot prej. Sprednji del tega vozila poudarja poševna maska z “nosom morskega psa”, pri čemer se dve osvetljeni vodoravni ledvični rešetki raztezata vse do konca odbijača, na vsakem vogalu pa sta nameščeni diagonalni LED-luči. BMW pravi, da za številne svetlobne elemente, ki so predstavljeni na tem mestu, uporablja 3D-tiskanje.

Sprednji del tega vozila poudarja poševna maska z “nosom morskega psa”, pri čemer se dve osvetljeni vodoravni ledvični rešetki raztezata vse do konca odbijača.

Obrnjen difuzor v črni barvi na dnu odbijača daje konceptu Neue Klasse v primerjavi z i Vision Dee bolj športno estetiko, nova 21-palčna platišča pa nadomeščajo neonsko zelene krožnike in so poklon klasičnemu dizajnu prečnih krakov, ki ga najdemo pri dirkalnikih znamke BMW. Podaljšane zadnje luči posnemajo kombinacijo ledvične rešetke in žarometov na sprednjem delu, BMW-jev novi minimalistični logotip pa je natisnjen na sprednjem in zadnjem odbijaču; na njem namreč ni niti ene kovinske značke.

BMW opisuje zasnovo kot “skoraj monolitno”, ta zasnova pa omogoča 30-odstotno povečanje dosega in 25-odstotkov večjo učinkovitost v primerjavi z vsemi trenutnimi električnimi vozili proizvajalca. V kombinaciji s šesto generacijo BMW-jeve tehnologije eDrive, ki je nameščena v njem, koncept Neue Klasse obljublja 20 odstotkov večjo gostoto, 25 odstotkov večjo učinkovitost in 30 odstotkov hitrejše polnjenje.

Podatki o dosegu niso navedeni, vendar je BMW že prej navedel, da 1.000 kilometrov dosega ni izključenih. Novi sistem eDrive bodo izdelovali v BMW-jevi tovarni v Debrecenu na Madžarskem, ki je trenutno v gradnji in obljublja, da bo delovala brez uporabe fosilnih goriv.

V notranjosti vozila Neue Klasse je najnovejši BMW-jev infozabavni vmesnik iDrive, ki je projiciran na zabaven paralelogramski zaslon na dotik.

V notranjosti vozila Neue Klasse je najnovejši BMW-jev infozabavni vmesnik iDrive, ki je projiciran na zabaven paralelogramski zaslon na dotik. Sedanje funkcije, kot so BMW Intelligent Personal Assistant in večfunkcijski gumbi na volanu, so še vedno prisotne, vendar BMW uvaja tudi tako imenovani “Panoramic Vision”.

Panoramic Vision bo prvič predstavljen v serijski različici Neue Klasse in deluje kot dopolnilo k tradicionalnemu head-up zaslonu. Grafike se projicirajo neposredno v voznikovo vidno polje in po celotni širini vetrobranskega stekla, pri čemer je tradicionalni head-up zaslon še vedno na voljo in ponuja osnovne podatke. Tako voznik kot sopotnik spredaj bosta lahko s funkcijo panoramskega vida upravljala z gestami.

Celotna kabina vozila Neue Klasse je zasnovana v minimalistični retro estetiki. Sedeže iz protja dopolnjuje čudovit volan v gorčično rumeni barvi, ki se ujema z rumenimi poudarki na armaturni plošči in vratnih oblogah. Volanski obroč in zaslon sta edina elementa na vrhu armaturne plošče, ki nadaljujeta minimalistično temo; oblikovalci so želeli, da v kabini ni puhlic, kar pomeni, da ni okrasnega kroma ali usnja. To ohranja preprostost zasnove in zmanjšuje ogljični odtis med proizvodnjo. Celo sprednja sedeža sta pritrjena na tla z enim samim nosilcem, kar sprosti prostor za noge potnikov zadaj.

BMW Neue Klasse bodo začeli izdelovati leta 2025 v BMW-jevem obratu v Debrecenu na Madžarskem, električno vozilo pa bo na cestah predvidoma leta 2026. Podrobnosti, kot so cene, doseg in polnjenje, bodo objavljene, ko bo serijska različica dejansko predstavljena.

Galerija: BMW Vision Neue Klasse Concept

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

TOYOTA v skrbi za OKOLJE v svojih tovarnah GOJI JAGODE in PARADIŽNIK

MERCEDESOV električni CLA naj bi imel doseg do 750 kilometrov