in , ,

SKRIVNOSTNI koncept Mazde MX-5 bo predstavljen na JAPAN MOBILITY SHOW

Gre za pogled v prihodnost? Kdo ve, toda za zdaj bo na istem mestu na Japan Mobility Show debitirala tudi prenovljena Miata za japonski trg.

Mazda je naslednji japonski avtomobilski proizvajalec, ki je objavil svoj program za prihajajoči japonski sejem mobilnosti v Tokiu. V središču pozornosti na stojnici Mazde bo MX-5. Tam bo na ogled nedavno predstavljeni facelift oziroma “ND3” in model prve generacije, ki ga navdušenci poznajo pod kodnim imenom “NA“.

Poleg tega bo prisoten tudi model MX-5 v dvotretjinskem merilu, ki bo otrokom predstavil, kako je voziti priljubljeno Miato. Na ogled bo tudi manj znani model MX-5 SeDV. Če vam kratica ne zveni znano, gre za “vozilo za samostojno vožnjo“, ki je posebej zasnovano za invalide. Na Japonskem ga ponujajo že več let, na voljo pa je v standardni in RF različici z ročico, ki nadomešča pedala za plin in zavoro. Z gumbom na volanu lahko vozilo upravljate tudi z eno roko. Za namestitev invalidskega vozička je na voljo tudi poseben potniški sedež. Omenjena prenova modela MX-5 je diskretna: Glavne spremembe so novi žarometi in nov infozabavni sistem, 1,5-litrski bencinski motor pa je nekoliko močnejši. “ND3” prihaja tudi v Evropo, podrobnejše informacije o tamkajšnji modelni paleti pa bodo objavljene pozneje.

Prenova Mazde MX-5 za japonski trg

Vrhunec Mazdine stojnice na sejmu Japan Mobility Show 2023 bo nov konceptni avtomobil, ki bo simboliziral temo sejma: “Prihodnost, ki jo ustvarja ljubezen do avtomobilov“. Za zdaj se moramo zadovoljiti z eno samo sliko napovednika, ki jo prikazujemo v naslovu prispevka. Na videz je zasnova zadnjega dela podobna študiji Vision, ki smo jo videli v drugi polovici novembra lani. Razdeljene zadnje luči, ki obkrožajo značilni napis Mazda, so videti skoraj popolnoma enako. Dve vzporedni črti spodaj sta rahlo nagnjeni, medtem ko sta bili v študiji 2022 ravni. Ko je bila študija Vision lani na kratko predstavljena, je Mazda napovedala, da je “njen namen pokazati zavezanost znamke prijetnim avtomobilom“. Če beremo med vrsticami, je Mazda s tem želela povedati, da bo imel model MX-5 prihodnost kljub vse strožjim predpisom o emisijah, ki ogrožajo športne avtomobile.

Mazda Vision Study Concept iz leta 2022

V začetku leta 2022 je Joachim Kunz, vodja razvoja izdelkov in inženiringa pri Mazdi Europe, dejal: “Zdi se, da bomo imeli ta avtomobil za vedno, s to velikostjo, tem konceptom in tem motorjem z notranjim izgorevanjem.” Vendar pa je priznal, da bo prišel čas, ko podjetje ne bo imelo druge možnosti, kot da elektrificira avtomobil. Zato moramo počakati, da bi videli, ali je ta novi koncept napoved nove generacije MX-5. Tudi v tem primeru bo sedanja generacija verjetno ostala v proizvodnji še vsaj nekaj let. Zato ne pričakujemo, da bo novi model predstavljen prej kot leta 2026.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

JAGUAR F-Type ZP Edition označuje KONEC športnikov z motorjem z NOTRANJIM ZGOREVANJEM

Ferrari 812 SUPERFAST z 828 KM in karoserijskim paketom od NOVITECA