in , ,

Renault TWINGO: Legendarni MALI AVTOMOBIL je dopolnil 30 let

Ljubkovalno imenovana žogica, ki se je izdelovala med letoma 1993 in 2007, je postala starodobnik in klasika prihodnosti.

Premiera na pariškem avtomobilskem salonu oktobra 1992 ne bi mogla biti bolj spektakularna: Ko je Renault z novega Twinga odstranil zaščitno folijo, se je med množico zaslišal šum, nato pa se je začela nevihta z bliskavicami fotoaparatov. Svet še ni videl česa podobnega: majhnega avtomobila z enoprostorskim konceptom v futurističnem bio-dizajnu, ki je radikalno prekinil tradicionalne oblike tega segmenta in podjetja.

Twingo je bil kljub ljubki zunanjosti revolucionar, ki je na novo opredelil svoj razred. In kot gre v življenju: Seveda se predvsem ženske niso mogle upreti njegovemu neustavljivemu šarmu. Še posebej, ker se je izkazal za zanesljivega v vsakdanjem življenju in se je nenehno razvijal naprej. Twingo, katerega ime je mešanica besed twist, swing in tango, je bil predstavljen v začetku leta 1993. Samo v Nemčiji je bilo prodanih več kot 500.000 primerkov. Skupno je s proizvodne linije zapeljalo približno 2,42 milijona enot.

Časovni prelet Renaulta Twingo – levo je praoče vseh naslednjih različic…

Zgodovina modela Renault Twingo je polna anekdot: Navdih iz Poljske, življenje v Kolumbiji in prav posebno darilo. Twingo je bil leta 1995 darilo Socialistične stranke za slovo od francoskega predsednika Françoisa Mitterranda. Izbiral je med modrim in rdečim Twingom. Mitterrand se je kot socialist odločil za rdečega. Izvor presenetljive oblike monokoka je v študiji Matra P41 (Matra je zasnoval tudi podoben Espace), Renault Vesta II in poljski model Beskid 106. Značilnosti prve generacije modela Twingo sta bila prijazen obraz in trije dovodi zraka na pokrovu motorja.

Twingo se je s svojo premišljeno prostorsko zasnovo navezoval na tradicijo modela Renault 4, katerega zapuščino je prevzel model Kangoo, ki se je pojavil pozneje. Slednji je prevzel tradicijo kombija R4, ki je spredaj nekoliko podoben Twingu. Renault je lansiranje modela Twingo na trg leta 1993 pospremil z domiselnim oglaševanjem, vendar mali avtomobil ni bil tako žilav kot v marketingu: pod pokrovom je deloval 1,3-litrski bencinski motor s 54 KM, ki je bil že leta 1972 uporabljen v modelu Renault 5. Od maja 1996 je bil na voljo sodoben 1,2-litrski motor z močjo do 75 KM.

Notranjost prvega Twinga…

Za zgodnji Twingo so bili značilni turkizni elementi v sicer precej preprostem kokpitu. Kar je videti turkizno, se je uradno imenovalo “jabolčno zelena”, opozorilne luči pa naj bi spominjale na klovnov nos. Osrednji digitalni merilnik hitrosti je bil značilen še 20 let. Po drugi strani pa so bili sedeži kritizirani, ker so bili prekratki. Da bi podjetje držalo korak s časom, je od leta 1994 dalje vsaki dve leti pripravilo novo kolekcijo Twinga, ki je temeljila na trenutnih modnih trendih. Recept za uspeh prvega modela Twingo je bila genialna mešanica mladostnega šarma in edinstvene vsestranskosti. Majhno vozilo je bilo dolgo le 3,43 metra in je ponujalo veliko prostora.

Njegova prostornost v notranjosti je bila vedno občudovanja vredna..

Posebnost je bila zadnja sedežna klop, ki jo je bilo mogoče vzdolžno premakniti za 170 milimetrov. Odvisno od namena uporabe je to omogočilo velik prostor za noge zadaj ali do 261 litrov prtljažnega prostora. Nadpovprečno veliko prostora je omogočila kombinacija dolge medosne razdalje (2,34 metra), impresivne širine (1,63 metra) in impresivne višine (1,42 metra). Seznam opreme prvega Twinga iz leta 1993 je bil precej jasen. Vir moči tega predrznega malega avtomobila je bil izključno 1,2-litrski štirivaljni motor s 55 KM, ki je izviral iz prvega Renaulta 5 iz leta 1972.

Na seznamu dodatne opreme sta bili le dve stvari: klimatska naprava in zložljiva streha. Šele pozneje so lahko ljubitelji Twinga poleg temeljito prenovljenega osnovnega motorja, ki je imel moč 60 KM, naročili tudi precej zmogljivejši 1.2 16V s 55 kW/75 KM. Vrhunska različica Initiale pa je končno vključevala podrobnosti, kot so klimatska naprava, radio s CD-jem in usnjeno oblazinjenje, ki so bile sicer rezervirane za veliko večja vozila. Na zahtevo je bil na voljo celo navigacijski radio. Renault je Twingo v njegovi 15-letni življenjski dobi vedno znova nadgrajeval, na primer z inovativnim samodejnim ročnim menjalnikom Quickshift-5, zaradi katerega je pedal za sklopko postal nepotreben.

Galerija Renault Twingo

Kasneje sta bili dodani dve sprednji in dve stranski zračni blazini. Poleti 1998 je bil model Twingo temeljito posodobljen v drugi fazi (pobarvani in spremenjeni sprednji in zadnji odbijači, nova notranja armaturna plošča in tehnične spremembe). Leta 1999 je bila med drugim predstavljena luksuzna različica Initiale z usnjenimi sedeži, klimatsko napravo in opcijskim navigacijskim sistemom. Konec leta 2000 je bil Twingo v okviru tretje faze celovito posodobljen pod karoserijo (varnostna tehnologija, zavore, motor).  Jeseni 2004 je bil Twingo deležen še ene manjše prenove (Faza IV, prepoznavna po Renaultovem rombu na prtljažnih vratih. Avgusta 2004 je motor D7F z 8 ventili zamenjal motor D4F 708 s 16 ventili. Moč osnovnega motorja je ostala nespremenjena in je znašala 44 kW (60 KM). Renault je šele marca 2007 predstavil drugo generacijo modela Twingo. Vendar je izgubil veliko svojega prvotnega šarma, zaradi česar je bil pogosto deležen kritik.

Predelave Renaulta Twingo

Seveda je bil tudi prvi Twingo predmet številnih predelav. Predvsem znan je Pascal Dragotto, kaskader z juga Francije. Majhnemu avtomobilu je olajšal notranjost in pogonski sklop ter namesto njega uporabil letalsko turbino z močjo 2.200 KM z dodatnim zgorevanjem. Drugi ljubitelji Twinga so drznega Francoza spremenili v pick-up, potujočo tovarno zvoka, plovni katamaran ali ga poslali na dirkališče. Ena najbolj očitnih predelav je bila verjetno Lazarethova. Tu je bil za sprednjimi sedeži vgrajen 3,5-litrski V8 iz Roverja. Vizualno je bil majhen avtomobil ekstremiziran s široko karoserijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

KINETIČNO vzmetenje tudi za MERCEDESA razred G

POZABLJENE študije: Citroën C-CACTUS Concept iz leta 2007