in , ,

Novi Audi S3 predstavljen kot prototip s 333 KM

Petvratni in limuzinski dvojec sta dobila tudi zmogljivejše zavore, pnevmatike z boljšim oprijemom in razdelilnik navora iz modela RS 3.

Skoraj štiri leta je minilo, odkar je Audi na trg poslal aktualno generacijo modela S3. Zato je čas za facelift. Nova izdaja kompaktnega zmogljivega modela je bila zdaj predstavljena kot petvratni model in limuzina. Vendar še vedno v kamuflaži Audi Sport. Kaj že vemo? Za preprosto posodobitev brez menjave generacije je sprememb presenetljivo veliko.

Srce novega S3 je prenovljena različica znanega 2,0-litrskega bencinskega motorja s turbinskim polnilnikom. Štirivaljnik TFSI zdaj proizvede 333 KM in ima navor 420 Nm. To pomeni, da se je njegova moč v primerjavi s prejšnjim modelom povečala za kar 23 KM in 20 Nm, zato se odlično ujema z mehansko sorodnim posebnim modelom VW Golf R 333. Prilagojeni motor je povezan s prav tako spremenjenim 7-stopenjskim menjalnikom DSG, pri katerem naj bi se čas prestavljanja pri polnem pospeševanju prepolovil. Morda še pomembnejši pa je zadnji razdelilnik navora, prenesen iz modela RS 3. Čeprav S3 nima posebnega načina driftanja, bi moral biti z novo opremo bolj zabaven.

Zaenkrat Audi prenovljeni S3 prikazuje še v značilni Audi Sport kamuflaži

In ker z veliko močjo pride tudi velika odgovornost, je Audi prenovljenemu S3 namenil tudi večje zavore na sprednji osi. Premer jeklenih zavornih kolutov je 357 mm, zato so za 34 mm večji in 4 mm debelejši. Sprednje diske objemajo novi zavorni čeljusti z dvema batoma in so opremljeni z večjimi zavornimi oblogami. Audi je v sodelovanju s podjetjem Falken za 19-palčna kolesa razvil tudi nov, bolj oprijemljiv komplet pnevmatik 235/35. Poleg zmogljivejših zavor ima sprednja os nov ležaj na MacPhersonovi prečki in bolj toge prečne stabilizatorje. Skupaj z dodatno razvitim progresivnim krmilnim sistemom in ponovno uglašenimi blažilniki je po navedbah proizvajalca S3 zdaj ostrejši kot kdaj koli prej.

Obe različici Audija S3 bosta brez kamuflaže predstavljeni v drugem četrtletju 2024

Celotna predstavitev je načrtovana za drugo četrtletje leta 2024, ko bo Audi predstavil celotno posodobljeno družino A3. Pri tem pričakujemo podobne popravke kot pri nedavnem faceliftu VW Golfa. Prenovljen bo tudi model RS 3, po možnosti z večjo močjo 2,5-litrskega pet-valjnega bencinskega motorja s turbinskim polnilnikom. Podjetje iz Ingolstadta je že namignilo, da bi lahko motor spremenili tako, da bi dosegel več kot trenutnih 400 KM.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Izvršni direktor družbe Volvo z mrzlo vodo polil dvomljivce v električna vozila in napovedal “izjemno rast”

Abarth 695 75° Anniversario je zadnji model z bencinskim motorjem