in ,

To avtonomno vozilo je videti kot Terminator, a dejansko odpravlja luknje na cesti

Imenuje se ARRES in ga trenutno preizkušajo v Združenem kraljestvu.

Če se znajdete na ulicah severno od Londona in naletite na nenavadno črno vozilo, ki se plazi s polžjo hitrostjo, mu dajte nekaj prostora. Brez skrbi, nima laserjev. Ima pa sposobnost zaznavanja razpok na cestišču in jih samostojno zatesni. Imenuje se Autonomous Road Repair System – na kratko ARRES – in trenutno ga preizkušajo na terenu v Hertfordshiru.

Da, izgleda malce strašljivo. Novi Atlas s svojo oglato karoserijo spominja na Teslin Cybertruck, čeprav se nam zaradi nenavadnih proporcev zdi bolj podoben Sydu Meadu/Blade Runnerju. In spreglejmo dejstvo, da je njegovo ime, sestavljeno iz kratice, enako bogu vojne v grški mitologiji. Ne vidimo nobenih nihajočih rdečih luči, zato je domnevno varen pred tem, da bi postal zlobni morilski robot, ki želi uničiti človeštvo. Ima pa nekaj zelo zanimivih koles.

Če pustimo šalo ob strani, je resnično zanimivo tisto, česar ne moremo videti. Sistem, ki so ga razvili raziskovalci na Univerzi v Liverpoolu in tehnološko podjetje Robotiz3d, uporablja različne senzorje, kamere in drugo tehnologijo v povezavi z opremo za krpanje, ki sama zapolni razpoke. ARRES lahko na daljavo upravlja človek, vendar je bistvo projekta razviti nekaj, kar bi lahko avtonomno popravljalo ceste 24 ur na dan.

Po navedbah okrožnega sveta Hertfordshire se projekt razvija že od leta 2020, pred kratkim pa je bil opravljen njegov prvi preizkus v realnem svetu. Konkretne podrobnosti o tem, kako natančno deluje, še niso razkrite, vendar se bodo preskusi v regiji nadaljevali, da bi se sistem še bolj izpopolnil za uradno uporabo. Načrtuje se tudi izdelava večje različice, ki bo lahko opravila še več avtomatiziranih nalog popravljanja cest.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Toyota Century SUV kabriolet je najbolj čudna stvar, ki jo boste videli

Renault Clio: Od leta 2026 domnevno na voljo tudi kot električni avtomobil