in , ,

Prenovljena Audi Q7 in Q8 z izboljšano tehnologijo

Proizvajalec je osvežil videz svojih paradnih SUV konjev in izboljšal hibridno tehnologijo za večji doseg.

Audi predstavlja najnovejša modela iz serij Q7 in Q8 z napredno priključno hibridno tehnologijo. Vozila imajo 3,0-litrski bencinski motor V6 in elektromotor, ki ju dopolnjuje novo razvita baterija, ki omogoča izključno električni doseg po WLTP do 90 kilometrov. Novi Audi Q7 TFSI e quattro in Q8 TFSI e quattro sta s povečano zmogljivostjo baterije in izboljšanimi načini vožnje zasnovana tako, da ponujata kombinacijo visoke učinkovitosti in užitka v vožnji.

Audi se je zato ukvarjal predvsem s hibridno tehnologijo. Srce priključnih hibridov sta 3,0-litrski šestvaljni bencinski motor z 250 kW (340 KM) in kompaktni elektromotor (PSM) z največjo močjo 130 kW ter nova, zmogljivejša, tekoče hlajena litijeva baterija, ki je nameščena pod dnom prtljažnika. Tako je njena največja zmogljivost 25,9 kWh pri napetosti 370 voltov. Ta povečana zmogljivost omogoča povsem električni doseg do 90 kilometrov. Največja sistemska moč obeh modelov se začne pri modelu 55 TFSI e quattro z 290 kW (394 KM) in največjim sistemskim navorom 600 Nm. Ko oba agregata delujeta skupaj, elektrificirana Q7 in Q8 pospešita do 100 km/h v 5,7 sekunde.

Audi Q7 TFSI e quattro

Nad njim je motor 60 TFSI e quattro, ki je prav tako deležen nove zasnove elektromotorja s sistemsko močjo do 360 kW (490 KM) in navorom do 700 Nm. V tej konfiguraciji Q7 in Q8 potrebujeta 5,0 sekunde, da dosežeta 100 km/h. Vse različice so elektronsko omejene na 240 km/h, do hitrosti 135 km/h pa se lahko vozijo izključno na električni pogon. Polnjenje poteka z močjo do 7,4 kW, tako da prazna baterija doseže 100-odstotno zmogljivost v približno treh urah in 45 minutah. Modeli so opremljeni z opcijami, kot sta krmiljenje vseh koles in elektromehanska aktivna stabilizacija nagibanja, ki zagotavljata dinamično vozno izkušnjo. Izberete lahko tudi elektronsko krmiljeno zračno vzmetenje s sistemom brezstopenjskega prilagodljivega blaženja, ki je serijsko na voljo le pri vrhunskem modelu 60 TFSI e. Poleg tega opcijsko krmiljenje vseh koles, ki je prvič na voljo za priključne hibride, zagotavlja višjo raven varnosti in udobja.

Audi Q8 TFSI e quattro

Audi je spremenil tudi zunanjo podobo. Žarometi LED osvetljujejo cesto kot standard, Matrix LED žarometi pa so na voljo kot dodatna oprema. Poleg tega so na voljo HD matrični LED žarometi z lasersko svetlobo kot dodatna dolga svetloba z občutno povečanim dosegom. Novost pri žarometih najvišjega razreda: digitalna signatura dnevnih luči. Ne le da dajejo velikim Audijem značilen videz, temveč omogočajo tudi izbiro enega od štirih posameznih svetlobnih podpisov prek sistema MMI. Prvič so opcijsko na voljo tudi velike digitalne zadnje luči OLED; tudi te imajo štiri digitalne svetlobne signature.

Nove modele bo mogoče naročiti od konca aprila letošnjega leta. Po pričakovanjih vsa ta zabava ni poceni. Cene se začnejo pri 85.500 evrih za Q7 55 TFSI e in 92.900 evrih za Q8 55 TFSI e.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lamborghini Urus SE: Močan SUV s priključkom za elektriko

Ko znanstvena fantastika postane resničnost: VW študija ID.Code