in ,

Ne, žena Volodomira Zelenskega ni kupila Bugattija Tourbillion

Zdi se, da je prva dama Ukrajine tarča ruske propagande, saj se vojna med državama nadaljuje.

Ruske kampanje dezinformacij niso nič novega, vendar je ta še posebej nenavadna. Ruska novičarska spletna stran v državni lasti širi očitno laž, da je Olena Zelenska, žena ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, kupila avtomobil Bugatti Tourbillion pri prodajalcu Bugatti Paris. Prodajalec to zanika in je v izjavi sporočil, da bo sprožil pravni postopek proti strani, ki je širila to lažno propagando.

Kot je zapisal italijanski novinar David Puente na portalu X (prej Twitter), se je zgodba pojavila na spletni strani v francoskem jeziku, imenovani Verite Cachee ali “Skrita resnica v Franciji”. Spletna stran je začela delovati šele prejšnji mesec, pred francoskimi volitvami, in zdi se, da je polna proruskih vsebin nizke kakovosti, ki jih ustvarja umetna inteligenca.

Na spletni strani sta objavljena lažni račun za avtomobil in deepfake videoposnetek na Instagramu, v katerem nekdo, ki se izdaja za uslužbenca prodajnega salona, Zelenskemu najavi prodajo avtomobila Tourbillon. Zgodbo s tega spletnega mesta je nato prevzela ruska državna publikacija RIA Novosti.

Ukrajinski center za boj proti dezinformacijam na portalu X opozarja, da so te trditve očitno neresnične. Prav tako domneva, da so bile trditve časovno usklajene z vrhom Nata, ki bo prihodnji teden v Washingtonu in ki se ga bo udeležil Zelenski.

Bugatti Paris ugotavlja, da je račun ponarejen. “Na računu ni obveznih pravnih podatkov, cena vozila je očitno napačna, cena opcij in njihovi opisi so netočni in nedosledni, grafike so zastarele, skupina (lastnikov salona Bugatti Paris) Car Lovers Group pa ne bi nikoli dovolila izdaje takšnega dokumenta.” V primeru, da bi obstajal kakršen koli dvom.

Vse to je nekoliko primitivno in očitno za vsakogar, ki ima vsaj malo medijske pismenosti, vendar celotna zadeva ni preprečila ljudem, da novici ne bi verjeli. Na portalu X je “Bugatti” trenutno trendovska tema s skoraj 100.000 objavami, in to ne samo zato, ker so ljudje navdušeni nad modelom Tourbillion.

Novinar BBC Shayan Sardarizadeh je prepričan, da je to propagando mogoče izslediti na mreži spletnih strani, ki jih vodi John Mark Dougan, nekdanji floridski policist, ki živi v Rusiji in vodi številne proruske dezinformacijske strani. BBC je lani poročal, da so Douganove spletne strani širile govorice, da je Volodomir Zelenski kupil dve jahti z ameriškimi davkoplačevalskimi sredstvi. To lažno zgodbo sta nato citirala ameriška senatorja Marjorie Taylor Greene in J. D. Vance.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kia Tasman vse bolj razkrit, pa čeprav ga še nekaj časa ne bo v prodajne salone

Ford Capri je postal kupejevska različica evropske električne različice Explorerja