in ,

VARANASI: Indijski kraj ROJSTVA in SMRTI

Potovanje po Indiji je svojevrstno. Obstajata dve možnosti: ali jo pri vsej tej raznolikosti vzljubiš ali pa zasovražiš. Toda nobeno drugo mesto ne izstopa toliko kot Varanasi.

Foto: Bojan Vrbnjak

Ko misliš, da si v Indiji videl in doživel vse – od lepote do revščine ter od zgodovine in modernosti –, ti Varanasi ob sveti reki Ganges, pokaže, da nisi videl vsega.

Tako kot povsod v Indiji, tudi v Varanasiju ni drugače. Ulice so polne ljudi ki prosjačijo, mnogi pa na ulicah tudi živijo. Sodeč po nepreverjenih informacijah, naj bi jih bilo skoraj 100 milijonov.

Varanasi, spiritualno glavno mesto Indije

Varanasi, ki se nahaja v severovzhodnem delu Indije, je za hindujce najsvetejši kraj. Sami trdijo, da je to tudi najstarejše mesto na svetu in kar Meka pomeni za muslimane, je Varanasi za hindujce. Je kraj, kamor prihajajo hindujci umirat, kajti s sežiganjem trupla ob sveti reki Ganges zaključijo krog novega rojstva in smrti. Hindujci namreč verjamejo v reinkarnacijo. Pepel vsakega preminulega morajo po sežiganju stresti v reko Ganges ali v enega izmed pritokov te svete reke. Če tega nimajo blizu, se svojci odpeljejo do najbližje reke, ki se nato izliva v Ganges.  

Nenehni prizor ob reki Ganges. kjer verniki spirajo v njej svoje grehe, ženske pa perejo svoja oblačila in domov odnašajo vodo za kuhanje.

Varanasi je zares nekaj posebnega. Že sama železniška postaja se razlikuje od drugih, kajti polna je vernikov, ki prihajajo v to svoje sveto mesto. Že tukaj čutiš, da je drugače. Notranji del mesta je, če izvzamemo vernike, sicer podoben kot v ostalih mestih, saj je tudi tukaj polno tuk tukov in rikš, vsi pa želijo zaslužiti nekaj rupij. Tudi tukaj se po ulicah sprehajajo krave, njihove svete živali, čeprav to povsem ne drži, kajti Indijci kravo častijo zaradi raznolike uporabnosti. Toda bolj se približujemo reki Ganges, bolj spoznavamo, da je to v primerjavi z ostalo Indijo zares drugačno mesto.

Da je to spiritualno glavno mesto Indije vidimo tudi po tem, da je v Varanasiju veliko svečenikov, ki vas za nekaj rupij blagoslovijo za to in naslednje življenje.
Tudi zvečer se izvajajo številni obredi določenim bogovom, ki vladajo indijskemu verstvu.

Sveta reka Ganges, s katere je najlepši pogled na mesto Varanasi

Ob prihodu do reke, njene obale, pa vidimo nek drugačen Varanasi. Prizor, ki vas hkrati očara in osupne. Številni verniki, ki se v reko podajo po enem izmed ghatov (stopnišč, ki vodijo do obale reke), v njej izpirajo svoje grehe, svečeniki meditirajo, ženske pa perejo svoja oblačila – sarije. Raznolikosti in barvitosti ter prizori, ki kar kličejo po fotografiranju, pri čem je potrebno vedeti, da domačini in verniki niso naklonjeni temu, da se jih fotografira pri verskem obredu.

Prizor javnega sežiganja pokojnikov na enem izmed ghatov, kjer svojci čakajo, da se njihov pokojnik upepeli, da ga bodo lahko posipali v sveto reko Ganges.

Nam tujcem se zdi reka zelo umazana in se nenehno čudimo, kako se lahko ljudje v njej umivajo ob verskih obredih, nedaleč vstran pa so javni krematoriji, v njej ogromno čolnov z motorji izpred nekaj desetletij, smeti in tudi kakšna umrla žival. Toda dejstvo, da se v reki Ganges pojavijo tudi rožnati delfini, ki v umazano vodo ne gredo, prikaže kvaliteto vode te reke v povsem drugačni luči.

Največji krematorij, ki se nahaja pri Manikarnika ghatu, v 24 urah sežge tudi do 150 trupel. Jutranji prizor tega krematorija je poglavje zase. Sam sem to komentiral kot Mordor iz Gospodarja prstanov.

Večer in smrt – jutro in življenje

Ogled mesta iz čolna je vsekakor višek doživetja tega mesta. In to je potrebno storiti dvakrat, da doživimo bistvo tega mesta. Opazimo več javnih krematorijev, kjer sežigajo preminule svojce, največji krematorij pa je pri Manikarnika ghatu, ki dejansko dela 24 ur in v tem času sežgejo tudi do 150 ljudi. Videti to od blizu, je za mnoge pravi šok, ki ostane še dlje časa, nekateri ga odnesejo celo domov. Mogoče ga deloma ublaži sončen zahod, ki mestu daje prav poseben čar. Obvezen pa je seveda ogled ceremonije, ki jo izbrani svečeniki pripravijo vsak večer na enem izmed večjih ghatov. Gre za verski, spiritualni obred z glasbo, ki služi kot slovo dnevu, reki in soncu. Na kratko to pomeni smrt.

Svečeniki vsak zvečer na enem izmed ghatov uprizorijo ceremonijo slovesa dnevu, soncu in reki, na kratko ceremonija smrti.
Tako kot podnevi, indijska mesta tudi zvečer oživijo v siju raznih barv, le da tokrat luči, ki vpadljivo osvetlijo njihova božanstva.

Drugič si je potrebno Varanasi ogledati – najbolje kar naslednji dan – v jutru, še preden se sonce prebudi v novi dan. Kajti prebujanje dneva ob sončnem vzhodu na sveti reki Ganges pomeni novo rojstvo, na kratko življenje. Mesto ob prvih sončnih žarkih zažari v toplih rumeno-rjavih barvah in dobiva zares drugačno podobo od prejšnjega večera. Galebi, ki jih je na “milijone“, pri vsak čolnu iščejo hrano od turistov in vernikov. Tokrat si lahko, poleg jutranjih verskih obredov (umivanja v reki Ganges), te javne krematorije ogledate pri dnevni svetlobi, a verjemite, še enkrat vas bo globoko stresel prizor, ki ga boste videli.

Barvita jutranja podoba obale reke Ganges, kjer se na enem izmed ghatov opravljajo vsakodnevni rituali.

Varanasi vam bo zagotovo ostal v spominu

Varanasi je vsekakor mesto, ki bo po vašem potovanju po Indiji zapisan povsem pri vrhu. Mesto preseneča, navdušuje in istočasno šokira. Kajti z besedami, tudi s temi, ki vam jih namenjam kot avtor besedila, ki je po Indiji potoval lanskega novembra, tega, kar boste videli, ni mogoče opisati. Že samo zaradi tega, ker smo ljudje različni in temu primerno tudi različno dojemamo in vidimo stvari. Vsekakor gre za mesto raznolikosti in barvitosti, iz katerega boste s fotografijami domov prinesli lepe spomine, katere boste delili s svojci in prijatelji.

Mesto Varanasi je zares najlepše, če ga vidite in fotografirate z reke, po kateri vas zapeljejo rečni taksiji.

Lahko jim boste s fotografijami prikazali in v neki meri približali svoje dogodivščine, a vedite: “Naj si bo fotografija še tako dobra, tehnično dovršena in profesionalno obdelana, se ne more primerjati s fotografijo, ki jo naredijo vaše oči, srce in duša, ki se obdela in uokviri s čustvi in doživetji, ter shrani v vaš spomin,pravim jaz.  Zaradi tega, če to želite doživeti s svojimi očmi, si morate Varanasi ogledati sami. Seveda, ko bo to znova mogoče. Bodite brez skrbi, Varanasi vas bo počakal.

Eno je videti na fotografijah in prebrati v besedi, drugo pa je videti in doživeti z lastnimi očmi in občutki.

Vse fotografije: @bvrbnjak – Bojan Vrbnjak

Potovanje je bilo izvedeno s: Turistična Agencija Oskar – potovanja za vas, ki želite nekaj več.

Kratka galerija utrinkov iz Varanasija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

CYRIL ABITEBOUL: Proti dvema nivojema ZGORNJE MEJE PRORAČUNA

BRAWN ponosen na ekipe: FORMULA 1 v težkih časih stopila skupaj