in ,

IndyCar: Scott DIXON najhitrejši na uvodu z aeroscreenom

Na Texas Motor Speedwayu so ob protikoronskih ukrepih in z aeroscreen zaščito za glave voznikov izpeljali prvo dirko serije IndyCar.

Na Texas Motor Speedwayu v Fort Worthu se je v soboto zvečer začelo novo obdobje v seriji IndyCar, saj so na dirki prvič uporabili t.i. aeroscreen zaščitni sistem kokpita. Prva dirka je bila tako na dirkališču, ki slovi kot drugo najhitrejše (za Indianapolisom) v koledarju serije IndyCar. Na koncu se je dirka brez gledalcev v Fort Worthu dobro iztekla ne samo v smislu protikoronskih ukrepov, temveč tudi same aeroscreen zaščite.

Zanimivo je bilo tudi spremljati, kako bo aeroscreen vplival na samo hitrost dirkalnikov. Časi krogov v Fort Worthu z novo zaščito kokpita so bili približno za sekundo počasnejši od rekorda kroga, lo ga je v trenutni konfiguraciji pred tremi leti postavil Charlie Kimball.

Z aeroscreenom so bili dirkalniki serije IndyCar približno sekundo na krog počasnejši. Foto: Jonathan Ferrey/Getty Images

Josef Newgarden (Penske-Chevrolet) si je v kvalifikacijah zagotovil prvi pole-position nove dobe, če se lahko tako izrazimo. Aktualni prvak serije IndyCar in lanski zmagovalec v Fort Worthu, je krog prevozil v  24,029 sekunde (povprečno 215,740 milj na uro, kar ustreza 347,126 km/h).

Prvo zmago v obdobju aeroscreena je po 200 odpeljanih krogih zabeležil Scott Dixon (Ganassi-Honda), ki je startal z druge pozicije. Zanimivo je, da je dirka zaradi posebnega nanosa, ki ga uporabljajo v seriji Nascar, potekala bolj ali manj po enem samem voznem pasu, saj je omenjeni nanos na zunanjem delu steze za vožnjo z IndyCar dirkalniki precej problematičen.

Komentiraj

Loading…

0

FORMULA 1 sezone 2021: Kakšno je stanje z dirkaško zasedbo ekip?

ŠANGHAJ bi lahko izvedel dve dirki SEZONE 2020