in ,

Novi SAMSUNG Galaxy Note 20 s plastičnim ohišjem stane 949 evrov

Medtem ko ima Galaxy Note 20 Ultra, ki bo stal 1299 evrov, vse, kar se pričakuje od Samsungovih najboljših modelov, je standardni Note 20 povsem drugačna zgodba.

Danes je Samsung s pomočjo virtualnega dogodka predstavil številne nove naprave, med katerimi so največje zvezde zagotovo njihovi novi top modeli pametnih telefonov – linija Galaxy Note 20 in nova generacija preklopnega telefona Galaxy Fold 2.

Linijo Galaxy Note 20 sestavljata dve napravi, in sicer običajni Note 20 in Note 20 Ultra. Medtem ko je model Ultra, ki bo stal 1299 evrov, vse tisto, kar bi lahko pričakovali od Samsungove admiralske ladje v drugi polovici leta 2020 in je nabit z vsemi najnovejšimi materiali in komponentami, je standardni model povsem druga zgodba.

Samsung Galaxy Note 20 ima namreč “vrhunski plastični” hrbtni del ohišja in 6,7-palčni zaslon z ločljivostjo Full-HD ter stopnjo osveževanja 60 Hz (hitrost osveževanja zaslona je postala ena najpomembnejših podrobnosti na zaslonih telefona, saj višja frekvenca daje veliko prijetnejšo izkušnjo uporabe naprave in skoraj vsak vodilni predstavnik ima dandanes minimalno frekvenco 90 Hz, v idealnem primeru 120 Hz).

Vse to skupaj ne bi predstavljalo težav, če bi šlo za napravo, ki spada v srednji razred in stane manj kot 500 evrov. Ker pa je to tako rekoč njihov vodilni model, je Samsung ceno postavil na kar 949 evrov, kar je gesta, ki si je nesporni kralj, ko gre za zaslone na pametnih telefonih, v tem času ne bi smel dopustiti.

Galaxy Note 20 Ultra ima na drugi strani 6,9-palčni Dynamic AMOLED zaslon s sprednjo kamero s “punch hole”, ima Quad-HD ločljivost (3200 x 1440 točk) in – nekaj novega na pametnih telefonih – spremenljivo hitrost osveževanja zaslona, ki jo bo mogoče premikati od 1 do 120 Hz.

To pomeni, da bo naprava odločala o optimalni hitrosti osveževanja, odvisno od vsebine na zaslonu. Če gre za branje knjig, je dovolj 1 Hz. Če gre za 3D-igro, bo skočil na 120 Hz. Takšen pristop naj bi omogočal optimizacijo porabe energije iz baterije, ki ima kapaciteto 4500 mAh. Standardni Note 20 bo imel 4300 mAh baterijo, največja hitrost polnjenja pa bo 25 W ali 15 W brezžično.

Sistemski čip pri modelih Note 20 so prenesli iz modela Galaxy S20, kar pomeni, da bomo v Evropi imeli Samsungov Exynos 990. Standardni Note 20 bo imel pomnilniški paket 8 GB RAM in 256 GB notranjega pomnilnika, medtem ko bo model Ultra imel kombinacijo 12 GB in 512 GB. Zmogljivosti torej ne bi smele predstavljati težav, poleg 5G-povezljivosti pa bodo modeli opremljeni tudi z Wi-Fi 6.

Kar zadeva oblikovanje, gre za razvoj lanske različice modela Note 10; telefon je dokaj pravokoten, robovi okoli zaslona so minimalni, medtem ko so kamere na zadnji strani znatno zrasle. Note 20 Ultra ima zaobljen zaslon, medtem ko ima Note 20 ploščat zaslon, senzor prstnih odtisov pa je nameščen pod zaslonom.

Kombinacija zmogljivih zadnjih kamer sicer vključuje tudi širokokotni fotografski senzor z 108 milijoni slikovnih pik (na Ultra) ali telefoto senzor s 64 milijoni slikovnih pik (na Note 20). V načinu Pro Video z naprednim fokusom, zvokom, osvetlitvijo in povečavo lahko uporabniki snemajo 120 sličic na sekundo s pomočjo funkcije FHD in nastavijo hitrost povečave za ustvarjanje videov visoke kakovosti. Poleg tega lahko uporabniki prilagodijo snemanje z mikrofona tako, da se osredotočijo na prizore, za katere želijo, da se slišijo bolj prodorno.

Seveda skupaj z Note 20 dobite tudi pisalo S-Pen, ki so ga še dodatno izboljšali, da bi nudil še bolj podobno doživetje kot pisanje na papir. Dodane so tudi nove poteze za nadzor telefona s S-Penom in izboljšan algoritem za pretvarjanje ročno napisanih zapiskov v besedilo.

Cena za slovensko tržišče uradno še ni znana, lahko pa vam razkrijemo, koliko staneta oba primerka na tujih tržiščih. Za Samsung Note 20 je tam potrebno odšteti 949 evrov, za Note 20 Ultra pa 1299 evrov.

Tretja generacija preklopnega zaslona

Samsung nadaljuje serijo mobilnih telefonov z zložljivim zaslonom. Po Galaxy Fold in Z Flip je prišel Z Fold2, ki bo na voljo z dvema zaslonoma Infinity-O za jasen in oster prikaz. To pomeni 6,2-palčni zunanji in velik 7,6-palčni notranji zaslon.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

FE Berlin 1/6 – kvalifikacije: DA COSTA poglavje zase

FE Berlin 1/6 – dirka: DA COSTA zmagal in povečal vodstvo